www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2008
 
 

Események, rendezvények 2008

Alternatív gyógymódok

Nyomtat

Az "Olvasó Sarok" rendezvényén a kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Rádió Majsa vendégeként Kiss Csaba természetgyógyász és Kiss Tímea természetgyógyász-kineziológus beszélt munkájáról.

Bővebben

Előadás a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről

Nyomtat

A kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Mg.SzH Falugazdász Iroda közös rendezvényének témái és előadói voltak:

 • SPS támogatási rendszer bevezetése, valamint a kölcsönös megfeleltetés szabályai
  Kállai Imre
  szaktanácsadó
 • Életképesség és állategység számítás a mezőgazdaságban
  Privóczki Zoltán
  c. főiskolai docens
 • Amit a NATURA 2000 területekről tudni érdemes
  dr. Hortiné Pecznik Márta
  - Hiány Bt.
 • Az előadást beszélgetés követte a 2009. évi uniós agrártámogatásokról. Meghívott vendég: Vörös Sándor szaktanácsadó volt.

  Bővebben

  Vetélkedő Európáról, az Európai Unióról

  Nyomtat

  Játékos vetélkedőt szerveztünk Európáról, az Európai Unióról felső tagozatos diákoknak. A vetélkedőn 6 csapat (3 kiskunmajsai és 3 területi) válaszolt az értékes nyereményekért Ladányi Ágnes játékvezető kérdéseire.

  Részt vevő csapatok:

  • Csillagok (Bársony Diána, Csókási Lilla, Tisóczki Ákos) - Ált. Isk., Kömpöc
  • Szank (Virincsik Réka, Hangodi Szimonetta, Pál András) - Gy. Szabó Béla Ált. Isk., Szank
  • CSP Iskola (Gémes Andor, Túri Péter, Szabó Szabolcs) - Ált. Isk., Csólyospálos
  • Arany (Beke Alex, Farkas Bálint, Lajkó László) - Arany János Általános Isk., Kiskunmajsa
  • Európa csillagai (Gyöngyösi Lívia, Rávai Roxána, Vékony Ramóna) - Arany János Ált. Isk., Kiskunmajsa
  • Szent Gellért (Kispál Mónika, Korcsik Gergő, Meszes Máté) - Szent Gellért Katolikus Ált. Isk., Kiskunmajsa
  Bővebben

  Előadás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról

  Nyomtat
  A kiskunmajsai Városi Könyvtár és a Helyi Vidékfejlesztési Iroda közös rendezvényén Valkainé Ujfalusi Nikolett, a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője tartott előadást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének rendeleteiről. Beszélt:
  •     Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről
       
  •     Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről
     
  Bővebben

  Vendégünk volt Kornis Mihály író

  Nyomtat

  "Nem vagyok kulturális pincér" - írta 1973-ban a pártbizottságnak egy betiltott darab miatt, visszaadta színházrendezői diplomáját, s író lett: 1975-ben jelent meg először nyomtatásban Apa győz című novellája. Arról akart írni, amit a "szemét világban" talál, de igaz. Mindig öntörvényű, önálló gondolkodású volt (kisiskolásként sétált, táncolt az órán, a csillebérci tábor számára nem volt jutalom - ott is hagyta). Mindig azt tette, amit belső hangja mondott. Ha belső hangja kockázatvállalásra késztette, azt tette. "Rászakadt az ég", de évek múlva mégis beigazolódott döntése helyessége. S mivel az önálló gondolkodás nem divat, átélte a "gátolt karrier" őszinteségét is. Ahogy ő fogalmazott: "Az igazi ellenség kell, mint a falat kenyér". Mert az igazi ellenség az értéket akarja kiirtani, s ha az önálló gondolkodás, mint érték mégis érvényre jut, az a karrier már hazug nem lehet. Mindenféle műfajban (és műnemben) alkot (dráma, esszé, próza, kritika, "vigasztalások", publicisztikai írások), sajátos módon saját és környezete életét akarja irodalmi szintre emelni.

  Bővebben

  Országos Tini Könyvtári Napok 2008. október 7-12.

  Nyomtat
  2008 októberében Országos Tini Könyvtári Napokra került sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Október 7-12. között elsősorban a 12-18 évesek figyelmét szerettük volna ráirányítani arra, hogy a könyvtárak milyen lehetőségeket kínálnak az olvasásra, tanulásra, tájékozódásra, közös együttlétre.

  Reméljük, hogy a kamaszok közül sokan megértették kortársaik üzenetét: "Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!" Kiemelt esemény volt idén a Könyves Vasárnap október 12-én, amikor rendkívüli nyitva tartással, délutáni kölcsönzéssel vártuk olvasóinkat. Folytatódtak a 2007-ben elkezdett baba-, kölyök- és nagyiprogramok is.

  Bővebben

  Népmese Napja 2008

  Nyomtat

  "Egy megfelelő pillanatban megkapott mese olykor egész életünkre kihathat."- részlet a HUNRA Magyar Olvasástársaság Népmese Napjára kiírt felhívásából.

  A Népmese Napja alkalmából rendezett MESEOLVASÓ NAPUNKon egész napos, folyamatos mesemondást tartottunk.

  Bővebben

  Franciaország az EU soros elnöke - plakátkiállítás

  Nyomtat

  A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjának kiállítása a Francia Elnökség bemutatása alkalmából készült, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Külügyminisztérium támogatásával.

  A kiállítás a könyvtár előterében volt látható.

  Bővebben

  "Európa + én"

  Nyomtat

  A XVI. Főtéri Sokadalom - Majsa Napok alkalmából ismét felállítottuk közös sátrunkat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct - Európai Információs Pontjával a Művelődési Központ előtti téren. S ismét jót játszottunk...

  Bővebben

  A Honismereti tábor látogatása - képekben

  Nyomtat

  A Honismereti tábor látogatása - képekben

  Bővebben

  Vendégünk volt Darvasi László író, költő, drámaíró, publicista és Balog József újságíró

  Nyomtat

  "A könyvtáros kisasszony elcsábítása úgy kezdődik, hogy beiratkozunk a könyvtárba. A könyvtáros kisasszony felírja az adatainkat, s mi őszintén megválaszolunk minden kérdésére, nős, nőtlen etc, ám amikor kezünkbe vesszük a vadonatúj kölcsönzőcédulát, mélyen beletekintünk a könyvtáros kisasszony fásult arcába és csak annyit kérdezünk:
  "És tessék mondani, még mindig az ETO-számok?" (Igényesebbek a Melvil Dewey-féle 10-es szakrendszerről, vagy a Hinrichs-féle katalógusról, esetleg az Országos Rabbiképző Intézet és a Dexion Salgó fémállványok kapcsolatáról tudakozódnak.) A könyvtáros kisasszony ámulva néz fel. Cirka tíz esztendeje nem kérdeztek tőle ilyesmit. Ó, a drága jó ETO-számok!"
  (részlet a Hogyan csábítsuk el a könyvtáros kisasszonyt című tárcából)

  Bővebben

  Versmondó Verseny

  Nyomtat

  A költészet napja alkalmából megrendezett versenyünkre várakozáson felüli számban jelentkeztek szavalók: 32 verskedvelő adott elő szabadon választott költeményt, közülük a harkakötönyi, felnőtt előadó, Maróti Dezső saját verseit osztotta meg a közönséggel. A megmérettetésen 6 általános iskola (Általános Iskola - Csólyospálos, Általános Iskola - Kömpöc, Arany János Általános Iskola - Kiskunmajsa, Gy. Szabó Béla Általános Iskola - Szank, Szent Gellért Katolikus Általános Iskola - Kiskunmajsa, Szent László Általános Iskola - Jászszentlászló) és a Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai képviselték intézményüket. A rendezvényt Szabóné Csábrády Anikó alpolgármester nyitotta meg.

  Bővebben

  A Biblia, a könyvek könyve

  Nyomtat

  Kosik Sándor plébános tartott előadást a kiskunmajsai Városi Könyvtárban az "Olvasó Sarok" rendezvénysorozat keretében. Rendezvényünket Zadravecz Istvánné könyvtárigazgató nyitotta meg, majd a kiskunmajsai Plébánia Ifjúsági Kórusának dalai következtek. A résztvevők ezután Fülöp Benjáminné Biblia című, saját költeményét hallgathatták meg a szerző előadásában. A továbbiakban Terbe Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, majd a szót Bozókiné Veszelovszki Szilvia, a Rádió Majsa munkatársa vette át - felkérve Kosik Sándort, hogy tartsa meg előadását, vendégeinket pedig, hogy kapcsolódjanak be a közös gondolkodásba, eszmecserébe.

  Bővebben

  Internet Fiesta 2008

  Nyomtat

  Több éves hagyományra tekintünk vissza, amikor immár 9. alkalommal hívtuk közös játékra a vállalkozó kedvű gyerekeket és felnőtteket. Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozat kezdeményezője az Internet Society - a magyarországi könyvtárak pedig az elsők között kapcsolódtak a felhívásához.

   

  Bővebben

  Mesemondók Területi Találkozója 2008

  Nyomtat

  Mint minden évben, 2008-ban is a mesemondó verseny nyitotta rendezvényeink sorát. Idei versenyünk (a zsüri véleménye is alátámasztotta) különösen színvonalasra sikeredett, hiszen a pontozásnál tizedesjegyek döntöttek csak a helyezések sorsáról. Most (a megszokottól eltérően) nem a szünetben, hanem a versengés megkezdése előtt szólt lazító muzsika, Deményi Ernő énekelt és gitározott, majd Terbe Zoltán polgármester mondott nyitóbeszédet.

  Bővebben

  Önkéntesünk, Elisabeth Visy programjai 2008-ban

  Nyomtat

  2007. október 1-jétől 2008. április 30-ig találkozhattak olvasóink intézményünkben az erfurti német lánnyal, Elisabeth Visyvel. Az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) keretében érkezett fiatal projektjében a következő programok, tervek szerepeltek:

  Bővebben
   
   
   
   
  left direction
  right direction
  Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
  Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
  Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
  V. Kulcsár Ildikó író, újságíró 2017-ben
  Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
  Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
  Fábián Janka írónő 2017-ben
  Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
  Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
  Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
  Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
  Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban