www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Szakmai nap az NMI munkatársaival
 
 

Szakmai nap az NMI munkatársaival

Nyomtat
1

 

 

Szakmai nap a könyvtárban...

 

 

 

 Nagy megtiszteltetés érte könyvtárunkat. A Nemzeti Művelődési Intézet folytatja a korábban nagy sikerrel lebonyolított Közösségépítő Kultúránk (KÉK) programsorozatát, melynek keretén belül, Látópontokra látogatnak el a résztvevők. A Látópontok olyan településeken valósultak meg, ahol mérhető a közösségi élet, jó gyakorlatként továbbadható tudást, értéket közvetít.  Látópont Hálózatot a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület hozta létre, Kiskunmajsa 2021-ben pályázott Látópont címre „Hagyományőrző napok a Tájházban” témakörrel.

A kétnapos szakmai út érintette a Városi Könyvtárat is, ugyan nem Látópont, viszont több jó gyakorlattal is rendelkezik. A szakmai napon a könyvtár munkatársai tartottak előadást a Városi Könyvtár életéből, munkálataiból. Győrffy Gabriella szakmai vezető a könyvtár történetéről, átalakításáról, fejlesztéséről és a szakmai módszertani munkákról beszélt.

Ladányi Ágnes helyismereti könyvtáros a helyi értékeket, helyi hungarikumot és a helyismereti részleg értékes gyűjteményéről adott bepillantást, az udvari Irodalmi sétaTÉR és MesePONT -ajánlásával. A könyvtár tagolt tereiben mindennek van funkciója. Így érkeztünk el az olvasói részleghez, ahol az olvasószolgálati munkálatok folynak.

Mózer Mónika átfogóan beszélt arról, hogy már régen nem arról szól a könyvtárosi munka, hogy bevesszük a könyvet és kiadjuk, vagy olvassuk. Minden munkatársnak, így az olvasószolgálatos munkatársnak is tájékozottnak kell lenni és szolgáltatni a könyvtárhasználók számára. IKT eszközökkel, nyilatkozatokkal és jogszabályok ismerete mellett az empatikus kiszolgálás, ajánlók készítése, tematikus polcok népszerűségével hívjuk, várjuk olvasóinkat, minden korosztályból. Beszélt a könyvtári állományról, valamint a beiratkozási kedvről, szokásokról, kuriózumokról. Az olvasó az első – valljuk. A tájékozódásuk érdekében honlapot és intézményi facebookot is működtet a könyvtár, illetve plakátok, meghívók segítik a lakosság kiszolgálását. Mindezek szintén a könyvtárosi munka része.

A következőkben a gyermek -és ifjúsági részleg bemutatása következett.

dr. Törökné Kuklis Edit kalauzolta a mesebirodalomba a látogatókat, ahol a sok szép mesekönyv – ismeretterjesztő képes könyvek mellett, játszóház, babakuckó, bábok, papírszínház, diavetítő és fejlesztő játékok segítik a gyermekkönyvtáros munkáját. Az ifjúsági rész tereiben babzsákok és labirintusok várják a tiniket elvonulásra, találkákra és beszélgető sarkok adta meghitt beszélgetésre, csendes tanulásra. A terek és funkciók, könyvtárosi munkák bemutatása után a felnőttrészleg rendezvénytermében folytatódott a szakmai nap. dr. Törökné Kuklis Edit egyik prezentációja „A könyvtár szerepe a város, a társadalom és a kistérség életében” témaköré épült fel, amellyel kapcsolatban élénk interaktív beszélgetés alakult ki. Mintákat, saját élményeket, gyakorlatokat adtak át egymásnak a szakmai nap résztvevői. A második prezentációban a könyvtár régi tereiből a megújult könyvtár programjairól, rendezvényeiről, állandó foglalkozásokról és közönségtalálkozókról, adott képet. A helyi kis működő közösségekről a könyvtárban, és a jógyakorlatokban példaként említve a zöld könyvtári, palántázó palánták, a 18 éves mese -és bábtábort a 17 éves olvasó -és drámatábor vagy a pár éve indult öko – ZöldFESZT a szabadban – környezetvédő táborokat. Mindezekre már hónapokkal előtte jelentkezés van -ami az igényt jelzi a lakosság felől. Prózafelolvasó, mesemondó, versmondó versenyek 20-30 évre nyúlnak vissza, de alkalmanként rajzversenyek, alkotói felhívások, történetíró versenyek is fémjelzik a munkák sokszínűségét. Ezen kívül a könyvtár állandó programsorozatában értéket képviselnek a Bemutatjuk, a Tehetségek köztünk vannak, a Világjáró Majsaiak sorozatok, amelyekben helyet kapnak az ifjú fiatalok bemutatkozása mellett a valamiben értéket adó generációk is. A legnépszerűbb programok mellett az állandó vagy tematikus programok – szintén nagy érdeklődést váltottak, ki hiszen a kulturális ágazat sokszínűsége az együttműködést is jelenti. Így a kitelepedésekről és összefogásról is szó esett. Szintén nagyon jó interaktív beszélgetés, példák és ötletek hangzottak el, kinél, melyik településen, hogyan valósulnak meg a kulturális programok beltéren és kültéren. A hasznos gyakorlatokat írtuk, mondtuk, beszámoltunk egymásnak. Öröm volt részese lenni az élménybeszélgetésnek a prezentáció elérte célját. A közös gondolkodást felváltotta egy kis játék. Csapatépítő játéknak adventi mesét szőtt együtt a közösség. Izgalmas volt ismeretlenül együtt állni és beleállni a játékba. Segített a karácsonyi díszlet is. Az elrejtett szavak felhasználásával és egy gombolyag segítségével, nagyon szép, sok humorral, nevetéssel átszőttök együtt azt a mesét, - de bizony ám! A hangulat feloldódott és már vidám élménnyel kortyolta mindenki a régi kaszinó helyén a forró teát, kávét. A „kaszinózást” - baráti csevegések, ismerkedések öröme lengte körül.

A végéhez közeledett a szakmai rész. Vadkerti Rita házigazda intézményvezető összegezte az értékes két nap eseményeit. Az advent ünnepéhez stílusosan illeszkedett az utolsó „feladat” – a résztvevőktől. A könyvtár adventi naptárának ablakaiba, 24 lapocska lapult. A kérés így hangzott: kérjük minden résztvevő írja fel gondolatait, milyennek szeretné látni a XXI. század könyvtárát, amiben a Kiskunmajsai könyvtár is megvalósíthat elemeket, ötleteket. Gyorsan jöttek az ötletek, írták a kollégák örömmel és segítőkészséggel, inspirációval a kért „feladatot” Visszahelyeztük az ablakokba az anonim válaszokat – kiértékelésre. Köszönetünket egy-egy könyvjelző ajándékozásával háláltuk meg, amit a kreatív könyvtáros klubunk készített erre az alkalomra.

És még nem volt vége!!! – Hirtelen betoppant Szent Miklós Püspök, aki segítőivel mindenkit név szerint megszólított és beszélgetett. A zsákja tele volt ajándékokkal, mindenkinek jutott bőséggel.

Végezetül a meghívott szakemberek elmondták, ki mit visz haza útravalónak. A két nap gazdag programját, a jógyakorlatokból a közművelődési és könyvtári mintákból is, valamint a közösség építő erejét. A kultúra sokszínűségét, bárhol az országban, szeretettel, örömmel és hívatásként műveljük tovább. Szívvel, lélekkel. Ebben segítenek a szakmai szervezetek, városvezetők, a pályázatok a civil egyesületek, és partnerkapcsolatok és intézményi együttműködések. A barátságok és a szakmai napok. S ha jól végezzük munkánkat, akkor minden generáció élvezheti a kultúra sokszínűségét. Koncerteken, színházakban, kültéren, könyvtárakban, agorákban, tudástárakban, művelődési intézményekben. Kisvárosban, kistelepülésen éppúgy, mint a nagyvárosokban is.

A kultúra mindenkié. Mint a nyitott könyv. Fogadjuk be!

Élmény -érték – kapcsolat- közösség.

A Látóút program elérte célját. Köszönjük! 

1 2 3

4 5 6

7 8 9

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022