www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban!
 
 

Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban!

Nyomtat
9

 

A könyvtár idei 3.tábora:

Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban 6-12 éves gyerekeknek ajánljuk.

 

 

1. nap

  • Ismerkedés egymással
  • Láncreakció – önismereti játékozás
  • Névjegykártya készítés
  • Fociderbi/kézi laszti - mozdulj! – napi ZöldFESZT
  • Képeslapok a táborból – szabad technika, szabadon választott témák
  • 10 órai szünet – baráti dumcsi partyzás
  • Mesevilág – igaz történetek
  • Montázs készítés - egyéni plakátok szabad témák
  • Zárás: milyen volt a napod a táborban? – gyerekszáj: rövid

Köszönjük a bizalmat a szülőknek, hogy az idei évben is ilyen sokan jelentkeztek táborunkba.

Az alkotó tábort segíti: Pető Eszter, Víg Balázs és Palotás Dávid - közösségi szolgálatot teljesítő diákok.

Kiskunmajsa Városi Könyvtár: dr. Törökné Kuklis Edit és Mózer Mónika táborvezetők

1 2 4

5 6 7

8 9

 2.nap

 Táborunk második napját már színesre is festettük!

 Napunk nem is lehetett volna vidámabb, kalandosabb és persze színesebb. Szó szerint. Hogy miért?

  • Önismereti játékozással kezdtünk - jó alapozás, mindenki feloldódik benne.
  • Rolling Stones? – Guruló Kövek? – hogy kelnek életre a kövek és kavicsok?  -na ez volt a nap egyik legjobb fantázia játéka. Érdemes otthon is kipróbálni.
  • Szoborjáték, szituációs játékozás – csapatépítés lett belőle és sok sikerélmény.
  • Fesd színesre a napodat! – ismerkedés a festékek, színek, csodálatos világával.

 Szabadon választott technikával, szabad festés és témaválasztás.

  •  ZöldFESZT – fociderbi, avagy a nagy visszavágó 15:3 a fiúk javára.
  • Zenészek a porondon – pantomim játék belső hallás és látás használatával – sok nevetés family koncert.
  • Láncreakció – és te, hogy vagy?  - Mesélj magadról! – Igaz történetek, barátságok a táborban.
  • Befejezés: alkotni jó, közösségben lenni még jobb! -  Miért jó a táborban?
  • Csenge- ttek - társasjátékozással zártuk a napot.

1 2 3.5

3 4 5

 A tábor 3.napja bőven egész napos kalandoknak is beillett volna.

 Színesítettük a napot ma is rendesen. Kicsit el is fáradtunk, de az élmény kárpótolt mindenkit.

 Este színesen és szívesen meséljetek a tábori élményekről kedves gyerekek. A képes beszámoló visszaadja a gyerekcsapat jó hangulatát. A sok vidám játékot, foglalkozást, kalandozást. A park hangulatát és a kültéri helyszínen való alkotás izgalmát, különlegességét. Vagy a parkban lévő zöldnövényzet és a színes virágok kavalkádját, pillangóit, méhecskéit, madarait. Netán a szobrok történetét, a városközpont a tér történetét, a templom érdekességeit és vallástörténetét.

 A várostörténet mellett kicsi turisztikai látványosságokat is megfigyeltünk, szépülő városunkban. Közben kavicsot festettünk, kavics szobrokat alkottunk. Egyedi modern ART’ szobrászatot rögtönöztünk – kortárs - ak voltunk, ma – mi is. Meséltünk, bábjátékoztunk, barátságok szövődtek, sok és új kis társak között. A fociderbi is folytatódott. Kaland túráztunk a város Főterén és utcáiban, építészettel és utcaképpel, vizuális képalkotásokat készítettünk... és hagytunk holnapra is. Mesésen elfáradtunk.

 Színes képeket álmodjatok! Okos, ügyes, jó kis csapat. Fiatalok és motiváltak!

 És még a KVT-ben is benne leszünk!!!!! Köszönjük a mesés napot!

2 3 4

5.5 5

Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban könyvtári táborunk 4.napján nagyon várták a gyerekek a saját készítésű textilfestést.

Nagyszerű tervek és kis divattervezők, sőt grafikusok és logó tervezők születtek!

A nap eseményeiből:

  • Reggeli: Láncreakció, babzsákvarázslat, mesevilág, bábjátékozás, baráti beszélgetések
  • Beszélgetés az alkotás öröméről élményeiről, fajtáiról, lehetőségeiről.
  • Hogyan legyél egyéni és egyedi? Stílus jegyek, személyiségjegyek, korosztályok, érdeklődési körök – Hogyan ne légy szürke? – Önismereti beszélgetések – játékok.
  • A nagy kihívás! – Tervezd meg az első ruhád és márkád! Hogyan építsünk brand-et? (A saját plakát már elkészült)

Tervezéstől az elkészítésig. Hívd elő a fantáziád és élményeid! Mire jó a mesevilág és a megélt történeteink? Mire jó a környezetünk -és kincsei? Hogyan hatnak ránk a szabályok, sémák, divatok és a marketing social media, televízió Tiktok, Insta stb. Illúzió és valóság. A tudás, ismeretek hatalma az alkotás gyönyörűsége. Élménypedagógiai eszközök.

  • Divatbemutató.
  • Meglepetés: Patyi fagyi kirándulás és forró játszótéri szafari kalandtúra.

Minden jó, ha jó a nap vége.

Editke és Mónika néni táborvezetők.

1 2 3

4

Utolsó napunkat töltöttük a könyvtár Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban – táborban.

Kipihenten, csillogó szemekkel, vidáman várták a gyerekek és mi, táborvezetők is a zárónapot.

Természetesen nem azért, mert az utolsó nap, hanem az együtt töltött élmények, barátságokat is hoztak közösségünkbe. A csapat nagyon kedves, motivált, nagyon tehetséges, sokoldalú gyerekekből állt össze. Ők tették magasra a mércét számunkra, foglalkozásvezetőknek. Elkötelezett környezetvédőknek már, ma mondanánk őket, hiszen ilyen nevelési mintát hoztak otthonról, iskoláikból. Nagyon motiváltak voltak a zöld környezetben lévő társadalmi élet, közösségi élet, pihenőterek, játszóterek, mini információs terek, csobogók, találkozási pontok kialakításában. Igaz, életkori sajátosságok figyelembevételével, de öröm volt hallgatni a fantáziájukból/megtapasztalás útján kipróbált eszköz/kalandpark, szabadidő központ, térzene elképzeléseket. A tábor ideje alatt sokat tanultunk a fiatalok szemléletéből és gyors reakcióik, megoldási képességeik, egymást segítő, támogató magatartásuk is a legjobbak közé emelte az ezen a héten született tábor lakóit.

Az alkotásokban sem volt hiány a ZöldFESZT is megvalósult bőven nap, mint nap és az alkotási technikákból is jutott sok sikerélmény. Naponta 2-3 technikát sajátítottak el a gyerekek és nyitottak voltak a tovább elgondolásokra is. A brand építés alapjait már úgy gyakorolták, hogy nem is tudtak róla, mi is az. (!) Ez a generáció talán a digitális világot már ahogy jósolják, inkább feladatokhoz használják a szabad képességeket, ismereteket a tudást és értékgyűjtést az életből fogják megtapasztalni és építeni. Ahogyan a könyveket is szeretik – mindenki olvasóvá vált – ez is nagy érdemük - igényük.

Ebben a táborban, a 3. évadot ünnepeltük és lassan 100 gyermek fordult meg táborunkban, ami azt jelenti igény van a környezetvédelmi és alkotói táborokra, szakkörökre. A képi világ megjelenítése ugyan is a tapasztalásra épül és az ismeretekre. Ezért van felelősségünk nekünk felnőttekre, hogy érzékenyítsük, terelgessük, lehetőségeket adjunk és biztosítsunk. Társadalmi szerepvállalás is, jelképesen mondva: a kis csemetékből, ha jól gondozzuk őket, élhető lombos zöld életerős fák lesznek, hasznosak a környezetükre, társadalomra, közösségükre. Hát valahogy így gondoltuk, amikor a tábor létrejöttének igénye felmerült. Az út elindult. A gyerekektől ma elköszöntünk, nagy ölelésekkel és azzal a reményt keltő mondatokkal, jöhetünk máskor is? A gyerekszáj őszinte -és ebben a mondatban minden benne volt.

Volt egyszer hosszú évekig a Városszépítő Egyesület, van az Élhető Kiskunmajsa – és jönnek a csemeték is. A jelen együtt a jövő - értük van. Kiskunmajsa táborváros. Talán tehettünk mi kulturális ágazatban dolgozók és könyvtárosok is azért, hogy 200 gyermek ezen a nyáron is hasznos időtöltéssel, sok játékkal, ismeretekkel, barátságokkal, közösségekkel, igényekkel gazdagodjon. Ezen is dolgoztunk 2023-ban is.

18.Mese -és Bábtábor, ami nagykorú lett és a 18 év alatt közel 1000 gyermek járt évekig hozzánk, ahogyan a 17.életévébe lépett Olvasó -és Drámatábor apró olvasói és színjátszói másik 1000 fővel számolva és az igényre született 3 éve létrejött Rajzolj mesét! ZöldFESZT a szabadban tábor 200 diákja is jelzi, jó úton járunk és az igények is mozgásban vannak. A mese, bábjátékozás – olvasás, mint hagyományok, a színjátszósdi, mint az önkifejezés eszköztára és az alkotás, mint élményfoglalkozások, vizuális nevelés - és mozgókép kultúra lehetőségei. Az igényre született zöldtábor - és zöld környezetvédők, természetvédők, öko tudatosságra épülő városszépítés, élhetőség és szemléletváltás ideje megérik a csemetékben is. Ahol jó mag van ott csírázik és gyökeret ereszt nemcsak a múlt, hanem a jövő is. Ha tehettünk érte táborainkkal – dr. Törökné Kuklis Edit gyermekkönyvtáros alapításával - azt köszönjük 18 éve a Kiskunmajsai lakosoknak, szülőknek, gyerekeknek, oktatási és szociális, egészségügyi partnerintézményeknek, egyesületeknek, civil szervezeteknek a mindenkori városvezetésnek és Rávai Mónika alpolgármesternek és Vadkerti Rita intézményvezetőnek. Segítségünkre voltak a közösségi szolgálatos diákok, diákmunkások és néhány önkéntes vendég előadó, mint Csuka Mártika, Illésné Szikora Évi, Busa Orsi, Árvainé Baranyi Ildikó, Juhász Eszter, Szekeres Kamilla, Berki Lilla, Varró János és a Civilek a Játszóterekért Egyesület. Mayossa Hagyományőrző Egyesület, Honismereti táborosok és Helytörténeti Gyűjtemény. A Kistérségből Tóth-Deme Anett, Szabó -Mikor Éva, Riczel Marika, Szank település városvezetése. Kömpöc település közösségi Ház, Julcsi Tájháza, oktatási intézmények és pedagógusok és a település vezetősége. Kiskunmajsán szponzoráltak többek között: Vasút étterem, Varga Brigi és csapata, Lópofa csárda – Pellikán Erika és csapata, Pellikán Zsolt és Pellikán László, Kiss Melinda Pellikán Bisztró és Borbár. Jászszentlászló és Csólyospálos oktatási és kulturális intézményei, település vezetői, civil szervezetei.

Támogatók:

dr. Kiss Melinda Kiskunmajsa Járáshivatal vezetője és dr. Kállainé dr. Tóth Ildikó, Gyóni Éva Munkaügyi Központ vezetője. A Kiskunmajsai Tourinform Iroda munkatársai. A Kiskunmajsa és Térsége KVT – média hírügynökség támogatását. A szép sárga kedvenc dottóért Törőcsikné Anikónak és vezetőinek, Misi bá, Jenő bá és ifjú Tibi bá- nak a vidám és biztonságos utazást.

Köszönjük!

A mai táborzáró nap képes pillanataiból:

  • Láncreakció, neves játékok, önismereti játékozás, „hazaviszemeztadalt „- zenés mozgásos játék
  • Dottó kirándulás
  • Kiskunmajsa nevezetességei
  • Kömpöci kirándulás -Julcsi Tájháza – hagyományok, értékek- ismeretterjesztő előadás és régi játékok felidézése, múltbéli krónikák. 10óraizás. Szőlőlugas és napfényfürdő örömök és élmények. Köszönjük.
  • Kiskunmajsai és Kömpöc tájai -barangolás a természetben. Erdők, mezők, rétek, legelők közt jártunk. Mi fán terem? Madárlesen, mesés történetek. Tájkép és tópart. Tájképek készítése, alkotás az erdőszélen tó tövében. Tisoczki László Kömpöc település polgármesterének megtisztelő látogatása a táborunkban. Mesélő vezető – köszönjük az élményt és a közös fotót. Minden jó, ha jó a vége!
  • Szülőkkel, gyerekekkel közös táborzáró és beszélgetés. Oklevelek átadása. Búcsúszó és ölelések -barátságok és élmények.

Köszönjük a bizalmat és a jókedvet!

Viszontlátásra! A könyvtár mindig vár: dr. Törökné Kuklis Edit táborvezető és Mózer Gyuláné Mónika táborvezető helyettes /könyvtárosok.

Köszönjük a könyvtár munkatársainak és olvasóinak az empatikus hozzáállását a táborunkért!

1 2 3

4 5

 

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022