www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Miért éppen Kenya? - útibeszámoló
 
 

Miért éppen Kenya? - útibeszámoló

Nyomtat
2

 

Miért éppen Kenya?

Sebestyén István újságíró /lelkész, kommunikációs szakember volt a könyvtár vendége a Világjárók sorozatunkban.

 

Visszatekintő:

Legutóbb Peruba kalauzoltak el minket, nézőket. A Dél Amerikai országból hazaértünk megpihenni a téli ünnepekre. Karácsonyoztunk, szilvesztereztünk, farsangoltunk vagy szalagavatón vettünk részt és kézilabda bálon. Ki-ki visszaérkezett a megszokott életébe, munkájába, iskolájába. Sokan szilveszterkor ünnepi fogadalmat tesznek, mit tennének az új esztendőben másképpen. Szokás éjfélkor kívánságokat álmodni, célokat kitűzni és meg is valósítják azt…

Mai vendégünkről: Sebestyén István újságíró, lelkész, kommunikációs munkatárs – aki nem mellesleg elismert fotós. Fiatalon aktív kézilabdásként, jó kapusként - irányította csapatát még Kiskunmajsán is. Ma is sportol, rendszeresen részt vesz futóversenyeken, félmaraton és más távokon. Találkozhatunk akár Halas-Majsa között is vele és sporttáraival. Máskor közéleti előadó, könyvbemutatókon felkért beszélgetőtárs, vagy éppen könyvek szerkesztési feladataival, foglalkozik. Sebestyén István több mint két évtizede dolgozik újságíróként. Írt és fotózott országos, illetve megyei médiumoknak, valamint évekig szerkesztette a Majsa Info című helyi lapot. Jelenleg a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat munkatársa, kommunikációs szakember, illetve szabadúszó fotós. Újságírói munkája mellett teológus diplomát szerzett, és lelkészként tevékenykedik a Hit Gyülekezetében. A sokoldalúság, a nyitottság és barátságos párbeszélgetés híve, akit a nemzetek kultúrája, élete, vallástörténete, építészete vagy természeti tájai éppúgy érdekli, mint amikor a hétköznapokban nyitott szívvel meghallgatja a hozzáfordulókat. Csendes derűvel és tiszta filozófiával, lelkészi empátiával segít mindenhol a hétköznapokban is. Mégis van saját útja, ami viszi közeli vagy távolabbi tájakra, embereket, kultúrákat ismer meg. Értékrendjében a segítség szó az elsők között van.

Miért éppen Kenya? – tettük fel a kérdést. vendégünk pedig színes képekkel – videóval varázsolta elénk Kenya gyönyörű tájait. A Hit Gyülekezete missziós stábja tagjaként látogattak el az ötven milliós lélekszámú országba. A brit koronagyarmat részeként, -1963-tól független állam- sok jó dolog maradt fenn a britek által. Így ma Kenya a fekete kontinens legélhetőbb országai közé tartozik. Közigazgatás, oktatás az egészségügyi rendszer és a jog alapjai, de még a baloldali közlekedés és autó kormány is a britek hagyatéka. A nyugati civilizáció és az afrikai kultúra izgalmas keveredésével találkozhatunk. A keresztyén vallás és a tiszta lelkület hatja át az ott élőket. A táj gyönyörűsége mellett a legnagyobb meglepetés az emberek nyugalma, kedélye, önzetlensége és nyitottsága volt a másik ajándék. A nyugatról érkező tele van stresszel, rohanással, gondokkal, megfeleléssel, megélhetéssel. Itt megpihen a lélek és a test is meséli István, akik a küldöttség részeként dolgoztak két hétig. A munka mellett a helyi segítőkkel is összebarátkoztak és a maszájok törzsi tradíciójával ismerkedtek. Betekintést kaptunk a népi kultúra és hagyományok világából, törzsi táncosokat láthattunk és a hétköznapok dolgos vagy szabadidős „Üvegtigris” utcai büféjét, életstílusát is jóízűen mesélte vendégünk. magyarral mindenhol találkozhatunk, gondolta István is -mikor egy Fradi mezes srác jött vele szemben…no de egy szemfüles újságíró ezt a sztorit nem is hagyja ki…. néhány szál banán vásárlása fejében elmesélte angolul a helyi fiatal, hogy ő bizony a magyar csapatnak nagy szurkolója és a Fradi foci csapata a mindene…ez azért Kenyában sem mindennapi történet. Hosszasan hallgattuk még előadónk színes történetét a halászatról a Viktória tónál, a mobil telefonnal közlekedő farmerban vagy törzsi leplekben közlekedők kavalkádját, a piac színes forgatagát, a gasztronómia és a kulináris élvezetek emlékeit. István egy kőből faragott teáskannát hozott haza emlékül, de szeretetteli gesztusként tisztelte meg közönségét és a házigazdákat -eredeti kenyai teakülönlegességgel. A teljes harmónia el is érkezett a nézők számára, hiszen teázással egybekötött afrikai zenét, filmet és tájakat láthattunk, hallhattunk a beszélgetéssel és teával fűszerezve.

„Nekünk itt nem időnk van, hanem napunk!” - kapta és adta útravalónak messziről jött és ment vándor – Sebestyén István újságíró is. Ezt az életstílust jó lenne a hétköznapok rohanásába beépíteni. Talán lenne időnk megélni a napunk! – nagy taps és hosszú baráti beszélgetésekkel zárult az élményekkel teli közönségtalálkozó. Sebestyén István nagy világjáró. Várjuk vissza még.

1 2 3

4 5 6

 

 

 
 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022