www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Mesemondók Kistérségi Találkozója
 
 

Mesemondók Kistérségi Találkozója

Nyomtat
1

 Mesemondók Kistérségi Találkozója - könyvtárunkban.

A 16 versenyző szenzációs mesedélutánt tartott a résztvevőknek, a nézőknek, a kisérő pedagógusoknak, szülőknek, barátoknak és a betérő kölcsönzőknek.

 A város és kistérségének települési iskoláiból jelentkezhettek a tehetséges diákok. Ehhez természetesen kellett az a több fordulós előzmény, amely abból állt, hogy az iskolák pedagógusai és segítő szülők - az osztályokban tanuló jelentkező és választott diákokat felkészítik osztályversenyen dől el, ki jut tovább az iskolai döntőre. 

Ez az első forduló. Itt is születnek már győztesek és felbukkanó első tehetségek. A második fordulóban az iskolai korosztályos fordulók következnek. Ez már az iskolai közösségeket megmozgató, szép esemény és nemes küzdelem a győztes címért. Minden mesemondót dicséret illett, hiszen a győztesek mellett a helyezettek is a legjobbak voltak a korosztályukban. Viszont a Kistérségi Mesemondók Találkozója -azaz a Járási döntőre, már -a kiírás szerint – az iskolák adott évi győztesei juthatnak tovább, korosztályonként. Az idei évben 16 versenyző nevezett, -sajnos a náthás időszak néhány kis versenyzőt leterített, jobbulást kívánunk nekik. Nevezni egy magyar népmese (3-5perc) élőszavas mesélésével lehetett.

A 16 versenyző szenzációs mesedélutánt tartott a résztvevőknek, a nézőknek, hallgatóságnak a kisérő pedagógusoknak, szülőknek, barátoknak és a betérő kölcsönzők is szívesen itt maradtak. A Kistérségi Találkozót megtisztelte Rávai Mónika városunk alpolgármestere is, aki ajándékkönyvekkel segítette a verseny díjátadóját. A gyerekek pedig kitettek magukért. A szép újjáalakított könyvtárunk pódiumán bátran mondták a szebbnél szebb és furfangos, vagy igazságot hozó meséket. A színvonal rendkívül magas volt, az alsó tagozatban és a felső tagozatban, egyaránt nehéz dolga volt a zsűrinek, akik az iskolák delegált pedagógusaiból tevődött össze.

dr. Törökné Kuklis Edit szervező -gyermekkönyvtáros köszöntötte a résztvevőket és beszélt a népmesék fontosságáról és a mesék erejéről is:

„A mese egyik legfontosabb tulajdonsága és az erejének a titka, hogy lélektől lélekig tud szállni” - Bajzáth Mária Népmesekincstár – mesepedagógus gondolataiból. Bajzáth Mária könyvtárunk vendégei is volt az elmúlt esztendőben, pedagógusoknak és gyermekeknek is élményfoglalkozást adott és hagyott, használatra.

A mese ereje A gyerekeknek óriási szükségük van arra, hogy lássák és megértsék az egyszerű emberi kapcsolatokat, szimpatizáljanak a hősökkel, megéljék a cselekmény által kiváltott érzéseket és rögzítsék a jó-rossz közötti különbséget. A mese az egyetlen irodalmi műfaj, amely segít felfedezni a gyerekeknek saját identitásukat és utat mutatni az életben. A mesék által megtanulhatnak olyan fontos erkölcsi fogalmakat, mint a becsületesség, bátorság, jószívűség vagy irigység.  A mese azt sugallja: aki nem futamodik meg a problémáktól, hanem harcol és szembenéz velük, az bizony boldog és tartalmas életet élhet. A szakemberek egyértelművé teszik, hogy a kisgyermekek szellemi, mentális, érzelmi fejlődése szempontjából nagy jelentősége van a mese hallgatásának a képi szimbolikus világ kialakulásához és további fejlődéséhez. Pedagógusok tapasztalatai szerint azoknak a gyerekek, akiknek mesélnek otthon, élénkebb a fantáziájuk és jobb a rajzkészségük, valamint a hallott mese segít a beszéd tanulásában is. Vekerdy Tamás így fogalmaz: A mese tanulsága erőt ad a gyermeknek ahhoz, hogy a világ pozitív élményeivel azonosuljon, és reményt keltsen benne a környezetének eligazodásában. Ezt kívánjuk a mai napon minden résztvevőnek!

A zsűri tagjai:

  • Berczeliné Csúri Edit              Gy. Szabó Béla Általános Iskola, Szank
  • Csáki Beáta                            Szent László Általános Iskola, Jászszentlászló
  • Faragóné Csomor Szilvia       Szent László Általános Iskola, Jászszentlászló
  • Trepák Kata                            Szt. Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa

Köszönet a nehéz és nemes munkájukért, közreműködésért és a hasznos útravaló értékelésért.

A következő eredmények születtek:

Alsó tagozat:

  • 1.helyezett: Sándor Áron                   Szt. Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa
  • 2.helyezett: Rádóczi Anna                 Szt. Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa
  • 3.helyezett: Marton Linda Emma      Szent László Általános Iskola, Jászszentlászló
  • Különdíj: Lajkó Bíbor Emese             Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa

Felső tagozat:

  • 1.helyezett: Csehó-Kovács Hanna          Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa
  • 2.helyezett: Nyerges-Sándor Ádám        Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa
  • 3.helyezett: Gama-Kovács Bendegúz     Szt. Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa
  • Különdíj: Csáki Felícián Botond              Szent László Általános Iskola, Jászszentlászló

Az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmat ad arra is, hogy ünnepélyes keretek között adhassuk át a könyvtár által alapított OLVASÁSKULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSÉRT – elismeréseket, oklevél formájában. Osztályok, csoportok, intézmények, közösségek és közösségeket vezetők vehetik át, akik az adott esztendőben legaktívabban vettek részt a város könyvtári alapprogramjában: az olvasás-az irodalom -és a kultúra népszerűsítésében. A könyvtárhasználatban, fejlesztésben a tudásgyarapításban, ismeretterjesztésben, művelődésben.

2022-es évben:

Fisiné Bera Mónika tanító néni – és osztálya – a Szt. G. Katolikus Általános Iskola - Kiskunmajsa -nyerte el együtt Gulyás Ágnes -Csótiné Korda Éva tanító nénikkel és az általuk vezetett osztály – Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa.

Gratulálunk és nagyon köszönjük munkájukat! Egyben motiválni szeretnénk minden gyermekekkel és közösséggel foglalkozó intézményt és térségünkben is -minél többet látogassanak el a Kiskunmajsai Városi Könyvtárba -ahol programokkal és szolgáltatásainkkal várjuk egész évben az érdeklődőket.

Nagy tapsot kaptak a teltházas közönségtől, ami visszajelzés – munkájuk elismeréséhez.

A 2023-as év Mesemondók Kistérségi találkozója újabb tehetségeket is tartogatott számunkra, nagy örömünkre a tehetséggondozás folyik minden intézményben.

A három kívánság teljesült. Tehetségek és csodák igenis vannak.  Sok mesemondó val találkoztunk az idei évben is. És   boldog résztvevők arcát látva a jövő nemcsak remény, hanem valóságos ilyen sok kincs láttán, mint a mesemondó gyerekek. Kincsőrzők.

Köszönet a pedagógusoknak és partnerintézményeknek az áldozatos munkájukért! A gyerekeknek a mese szeretetéért a hagyományok őrzéséért, a szülőknek a gondos, figyelő összetartozásért!

1 2 3

4 5 6

7 8 9

10 11 12

13 14 15

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022