www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2022 Peruról az Andok árnyékában
 
 

Peruról az Andok árnyékában

Nyomtat
portre

Peruról az Andok árnyékában - címmel Gyöngyösi Tibor tanár úr, túravezető volt a könyvtár vendége.

  

A szép számú közönség nagy lelkesedéssel és szeretettel fogadta a műsort, pedig igencsak beköszöntött a hideg tél is.

A lelkesedést meghálálta a Gyöngyösi tanár úr -hiszen fantasztikus előadással és lelkes beszélgetéssel varázsolta el a közönséget. Beszélgetőtárs Dr. Törökné Kuklis Edit könyvtáros volt – akit szintén megérintettek a csodálatos helyszínek és a vendég előadó felkészültsége, alázata és hitvallása életéről, elkötelezettségéről és munkájáról, értékrendjéről. A rendezvényen elhangzottakból: 

Bemutatjuk a Majsai világjárók sorozat folytatásaként újabb kedves vendég előadónkat. Gyöngyösi Tibor - Ő egy lokálpatrióta Majsai, aki a helyi kultúra közvetítést tűzte ki egyik meghatározó feladatául. Már fiatalon vizsgázott filmesként esküvőket rögzítve készítette a családi videóalbumokat húsz éven keresztül. Alapító tagja volt a városi televíziónak 1990-ben, ahol archiválta a várostörténeti eseményeket, majd létrehozott egy televíziós/kisfilmes műsorgyártó stúdiót, amit ma is üzemeltet. A rendszerváltás időszakában felmerült egy olyan kérdés, hogy milyen helyi kulturális tartalmakkal lehetne kitölteni a televíziós műsoridőt…!? 1995-ben megszervezte és létrehozta a Mayossa Hagyományőrző Egyesületet, amely napjainkban 27 éves! Egy sajátos fordulatot vett aktív közösségi élete, ugyanis 2003-ban katedrán folytatta. Az akkor még Dózsa György Gimnázium mozgóképkultúra és médiaismeret tanára lett, amely ma már Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégiumként működik itt Kiskunmaján! Ebben a tanévben kerek évfordulót ünnepel, merthogy 20 éve tanít ott. Gratulálunk!

Tehát látható, hogy Tibi valóban aktívan lengeti helyben a kultúraközvetítés zászlóját. Azonban a természet tisztelete is meghatározó és említésre méltó, merthogy már több mint 10 éve szervez túrákat barátainak, ismerőseinek a Kárpát-medence különböző csúcsaira a Felvidéken és Erdélyben egyaránt. Gyalogos vándortábor-vezetőként pedig itthon az anyaországban a diákjai számára. Földrajz, történelem és néprajz „rajongó”! Érdekli az amerikai őslakosság ma is élő kultúrája (maják, aztékok, inkák), ezért is választotta első tengerentúli utazásának helyszínéül Perut az inkák földjét!

Peru az Andok árnyékában filmvetítéssel és úti beszámolóval, majd kérdésekkel tarkítva folytatódott a csodálatos „utazás”.

Miért éppen Peru?

Az ősi, élő kultúra keresése és megtapasztalása. Inka házaspár (Javier és Rocio) irodájával utazhattam és Rocio volt az idegenvezetőnk! Az Andoki (magashegyi, 4-500 méter) túrákon való részvétel.

A kéthetes körutazás programjai: filmvetítéssel színesített zenés (törzsi pánsíp muzsika) betétekkel hallhattuk, láthattuk a fantasztikus igazi profi útibeszámolót.

Megérkezés: Tizenhat órás repülés után (egy európai átszállással) érkezés Limába.

Találkozás az inka házaspárral itt. Rövid városnézés Limában, majd utazás Paracasba. A partvidéken kezdtük az akklimatizálódást! Nazca- vonalak feletti repülés, délután utazás tovább Ica-ba a Nazca-sivatag egyik oázisába, ahol pl.: „homokbordoztunk”! Ballestas-szigetek: Pingvinek, fókák és tengeri madarak megfigyelése. Paracasi Múzeum, a tárlat bemutatta a Nazca kultúra relikviáit. Koponyaműtétek, temetkezés…! Busszal visszautazás Limába. Repülővel Limából tovább utaztunk a várva várt Cusco-ba (3400m), az inkák fővárosába. Naupa Iglesias huaca a Szent Völgyben – ez egy andoki szent hely (2900m)!  Chacana, az inka kereszt bemutatása (Inti Raymit, a téli napforduló). A kokalevélről, amely az andoki ember számára szent levél! Részt vettünk egy helyi sámán tisztítószertartásán Ollantaytambo-ban (2792m), már útban Machu Picchu felé! Utazás vonattal Machu Picchu-ba, amely egy azonos nevű falu az inka fellegvárral (2430m).

„A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása!”  – Gustav Mahler

Két órás túra a fellegvárban (Mayossás pólót viseltem a túra alatt…!), majd vonattal visszautaztunk Ollantaytambo-ba, ahol buszunkkal tértünk vissza Cuscoba. Egésznapos városnézés Cusco-ban. A Quorikancha (kecsuául: Arany udvar), a fontosabb belvárosi tereken sétáltunk, majd felutaztunk a város felett található hatalmas inka erődhöz (3600m). Esti városi séták, a piac felkeresésével, és záróvacsoránk autentikus kecsua zenekarral (Pachamama) a főtér remek éttermében! Humantay- gleccsertúra (4200m), egésznapos túránk fakultatív program volt. Chinchero (3762m), kecsua falucska közösségi házában főztünk és ettünk, még tengerimalacot is a helyiekkel. Ebéd után ajándékainkkal leptük meg a közösség gyermekeit. Szivárvány-hegyi túránk (5036m), gyalogosan tettünk meg 4+4 kilométert oda-vissza, hogy mi is megcsodálhassuk a szivárvány színeiben pompázó csúcsokat. Titicaca-tó és Puno város (3800m), az Altiplano-n (andoki felföld) átutazva érkeztünk meg a föld legmagasabban elterülő hajózható (sós) tavához. A Titicaca-tó melletti városból, Juliacából repültünk vissza Limába! Az utolsó napon, még megnéztük „Lima piramisát” a Huaca Pucllanát. Délután séta a Csendes-óceán partján. A koreseti órákban szálltunk fel Limában! Hosszú repülés után, egy európai átszállással érkeztünk Budapestre!

Befejezésül: Varázslatos úton vezetett bennünket ma este a Kiskunmajsai Városi Könyvtárban, Gyöngyösi Tibor tanár úr a helyi gimnáziumból. Peru az Andok árnyékából -címmel a Világjáró majsaiak sorozatát elevenítette fel csodálatos képi, zenei és úti élménybeszámolóval. Akik eljöttek, csendben, csodálattal és a belső békéjüket megtalálva, mosollyal indulhattak haza. Ez az est nem turista utazás volt. Ez sokkal több! Utazás önmagunkhoz. Mit kaptunk még? Mondjuk igazi inka teákat, bölcsességet, élményeket, álmokat, inspirációkat és egy kedves majsai ember igazi arcát, egy sokoldalú Tanár úr egyetemes gondolkodását a nemzetek kultúráiról, hagyományokról, néprajzról környezetvédelemről, civilizáció vs. őslakosság, ősi hitélet, mítosz és valóság gondolatait. A perui emberek szeretetét, örömét. Tiszteletet a természet felé. Elvittük haza. Köszönjük!

Ebben a civilizációban a hatalom birtokosai nem az erőszakot, hanem a közös kultúrát tekintették a közösség összetartó erejének. A kutatók hiába kerestek fegyvereket, csak furulyákat, pánsípokat, dobokat, csörgőket találtak.” Kepes András

 

Örömforrás és képeslap az Andokból!

1 2 3

4 5 6

7 8 9

10 11 portre

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022