www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2022 A költő nincsen otthon - vendégünk volt Varró Dániel
 
 

A költő nincsen otthon - vendégünk volt Varró Dániel

Nyomtat
3

Varró Dániel költő, író

Molnár György zenész, előadóművész

A költő nincsen otthon …közönségtalálkozó - középiskolásoknak és kortalanul nagyobbaknak a Kiskunmajsai Városi Könyvtárban

 Kicsit kevesebben találkoztunk a 17 órakor kezdődő találkozón, de ez senkinek nem szegte kedvét. A Költő nincsen otthon - és tényleg, hiszen a könyvtárunkban járt -, hogy verseivel zenész barátjával népszerűsítse a kortárs magyar irodalmat, azon belül is a költészetet.

Varró Dánielről többet is megtudhattunk:

1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit 12 éves korában (1989) írta, mely meghozta számára első költői sikerét is – a Bögre azúr című kötet fülszövege szerint – egy eposztrilógiával. A XII. kerületNémetvölgy lakója és a "Mackós" iskola tanulója volt. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban érettségizett le 1996-ban. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. 1996-tól az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt, a JAK műfordító füzetek szerkesztője. Öt önálló kötete jelent meg, és emellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. Első verseskötete Bögre azúr címmel 1999-ben, 21 éves korában jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában. Második könyve, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény 2003-ban látott napvilágot. A műből azóta készült a Budapest Bábszínházban bábmusical, amely alapja egy azonos címmel megjelent kalandlemeznek is, melynek zeneszerzője Presser Gábor. Harmadik kötete, a Szívdesszert 2007 decemberében került a könyvesboltok polcaira, melyben változatos költői formákban jeleníti meg a szerelem témáját, az elégiától a makámaiig. A kötetből Mácsai Pál felolvasásával hangoskönyv készült. A Kerge ABC című verseskötete, amely Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája, az óvodás és kisiskolás gyerekeket segíti az ábécé elsajátításában: a kötetben szereplő állatok neveinek kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével. Ezt követte az Akinek a lába hatos – Korszerű mondókák kisbabáknak címmel jelent meg 2010-ben. Ennek folytatása az Akinek a foga kijött (2011). 2012-ben megjelent az Agócs Írisz által illusztrált, gyermekverseket tartalmazó Nem, nem, hanem című könyve. Műfordítói tevékenységet végez, verseket, színdarabokat fordít. Drámafordításait és egyéb (önálló vagy másokkal közösen írt) színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. 2005 óta tagja a Szépírók Társaságának, 2008 óta pedig a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagja. Három gyermeke van.

A Jelenkor Kiadónál megjelent művei:
Bögre azúr (1999, 2016)
Szívdesszert (2007, 2016)
Mi lett hova? (2016)
Aki szépen butáskodik (2018)
A szomjas troll (2018)
Túl a Maszat-hegyen (2019)

Díjak

  • Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, 2020
  • Az Év Fordítója díj, 2019
  • Merítés-díj - A zsűri díja, 2017
  • Merítés-díj - Közönségdíj, 2017
  • Győri Könyvszalon alkotói díja, 2011
  • Holmi versfordítói pályázat megosztott első díja, 2010
  • Színikritikusok díja – Legjobb új magyar dráma, 2008/2009
  • Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2007
  • József Attila-díj, 2005
  • Fitz József-könyvdíj (a könyvtárosok közönségdíja), 2004
  • Az Év Gyermekkönyve díj, 2004
  • Gundel művészeti díj, 2004
  • Bárka díj, 2003
  • Petőfi-díj, 2003
  • Az Országos Színházi Találkozó különdíja (a Kés a tyúkban fordításáért), 2000
  • Új Magyar Hangjáték Díj, 2000
  • Bródy Sándor-díj, 1999
  • Holmi Versfordítás-pályázat 3. díj, 1996

forrás: Wikipédia

ismertetőjét még hosszasan lehetne mondani, de szerény vendégünk inkább mesélt munkáiról, verseinek keletkezéséről, a rímek zenéjéről…amit a műsorban elementárisan előadta megzenésítve és dalban elbeszélve Molnár György zenész, előadóművész barát és munkatárs. Varró Dániel pedig sajátságos humorával és a versek sajátos hangsúlyainak játékával brillírozott. A hálás közönség nevetett, tapsolt és még néha együtt is mondta a refrént. A közönségtalálkozón a könyveiből is olvasott fel részleteket, így nagyobb kedvet adott a versek megismeréséhez. Nemcsak saját költeményeihez, hanem a versekhez való forduláshoz is. A közönséget is interaktívvá tették vendégeink – a jókedv az élmény nem maradt el. Varró Dani - itt volt ma költő Kiskunmajsán. Molnár György pedig, aki a Versmondók Egyesületének tagja művészként is élménnyé varázsolta a zenés irodalmi délutánt. dr.Török Kuklis Edit moderálásában zajló közönségtalálkozó felejthetetlen estét adott a jelenlévőknek. Zárásként egy ajándék következett. Rádóczi Anna első osztályos tanuló a Szt. Gellért Katolikus Általános Iskola növendéke – járási mesemondó és versmondó győztes mondta el a győztesek és egy 6 éves magabiztosságával, gyermeki bájával, tisztaságával Janikovszky Éva versét. A költő vendég és művésztársa, valamint a közönség, hatalmas tapssal köszönte meg a produkciót. És a baráti kézfogás sem maradt el a versíró, zenélő és versmondó között - kortalanul. A népszerű költő még hosszasan beszélgetett a közönséggel, majd dedikálások következtek. Varró Dani Túl a Maszat - hegyen nem felejti el Kiskunmajsa hálás, értő közönségét. Visszajön és visszavárjuk sok szeretettel.  Búcsúzóul a jelenlévőknek elárulta, hogy jelenleg min dolgozik -de az maradjon a mi kis titkunk. A későbbiekben a könyvesboltokban és könyvtárakban megtalálhatjuk majd. Köszönjük szépen meghívott vendégeinknek és a közönségnek a részvételt! Varró Dániel könyvei megtalálhatóak könyvtárunk gyermek, ifjúsági és felnőtt részlegén levő polcokon, ha szerencsések vagyunk, néhol dedikálva is. (V 51 jelzetnél) 

1 2 3

4 5 6

7.1 8 9

10 11 12

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022