www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2022 Mesemondók Kistérségi Találkozója 2022
 
 

Mesemondók Kistérségi Találkozója 2022

Nyomtat
15

Mesemondók Kistérségi Találkozója 2022 -ben is megrendezésre került. 

 

 

 A hagyományok több, mint 20 évre tekintenek vissza. Nagyon sok tehetséges diákot ismerhettünk meg, akik megyei, országos szinten is vitték a mesemondás a mese szeretetét, no meg Kiskunmajsa és Térségének hírnevét. Így van ez a prózamondó találkozókkal és a versmondó versenyekkel is. Több generáció nőtt fel a szemünk láttára – nagy öröm látni, hallani, részese lenni a tehetségek kibontakozásának. A könyvtárak feladata közé tartozik az olvasóvá nevelés. Nem feladatként élik meg a könyvtárosok. Nemes események részesének lenni, élmény- ha tehetünk hozzá -akkor együtt örülünk. Versek, mesék, könyvek ajánlásával és a hétköznapokban való találkozásokkal. A könyvtári órák, foglalkozások és a közönségtalálkozók személyes élményével segíthetünk minden érdeklődőnek, felkeltjük az érdeklődést már kisgyermekkorban. A baba-mama klub a babairodalommal, majd az ovis mesés, játékos foglalkozások, később a tematikus könyvtárhasználati és rendhagyó órák, foglalkozások az iskolásokkal. Gyermek irodalmi ajánlókkal. A kamaszoknak segítünk beszélgető klubbal, közösségi terek, találkahelyek kialakításával és a rájuk való figyelemmel, beszélgetésekkel.  Így felnőttként már tudatos olvasókká válnak. A gyerekkort végig kísérve pedig kialakul a kölcsönös bizalom és biztonság a könyvtár és az olvasók, használók, könyvtárosok között. Így folytatódik a felnőttek életében is a rendszeres könyvtárba járás, olvasás igénye a könyvbemutatókra, programokra, klubokba való közös együttlétek. A gyermekkönyvtárak, gyermekkönyvtárosok szerepe inkább hivatásnak és segítő szolgálatnak tekinthető, elengedhetetlen része a könyvtárak és a felnővő generációknak. Ezt segíti a könyvtárunk 17 éve működő nyári táborai, mint mese - és bábtábor, olvasó és drámatábor és az alkotói rajzolj mesét! táborok. A rendhagyó irodalom - és helyismereti órák, foglalkozások, klubtalálkozók, szakkörök is.

Mindezekhez azonban nem elég a könyvtár és a könyvtárosok. Nagyon fontos a partnerkapcsolatok az oktatási, szociális intézményekkel és civil szervezetekkel, az önszerveződő közösségekkel is. A művelődési és kulturális intézményekkel, városunk önkormányzati képviseletével. A fejlődést szolgálja a Kistérség, ami kapocs a szomszédolásra, együttműködésre, közös programok szervezésére. Ebben találkoznak családok, baráti körök és a különböző szakmai ágak területén dolgozók.

Így a teljesség igényének a terjedelem szab határt, amikor a városunkban járt közönségtalálkozók élményével és írói, költői munkásságukkal könyvekkel elősegítik a mesevarázslatot életre szólóan.

Boldizsár Ildikó, Kádár Annamária, Kerekes Valéria, Marék Veronika, Berg Judit, Szabó T. Anna,  Lackfi János, Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Kányádi Sándor, Weöres Sándor anno és még sokan.

Bajzáth Mária mesepedagógus, író a Népmesekincstár sorozat gondozója – folytatja sorozatunkat. A mesék, népmesék, mint nemzeti kincsünk ápolója, gyűjtője, gondozója látogat Kiskunmajsára.

Találkozhatunk vele: 2022.02. 25-én pénteken délután mesedélután gyerekekkel és egy szakmai előadással pedagógusok, szülők számára.  Figyeljék a www.konecsni.hu és a www.vkmajsa.hu weboldalakat és közösségi oldalainkat.

Segítő szakmai partnereink: OSZK, Könyvtári Intézet, Hagyományok Háza, Meseszó Egyesület, Magyar Olvasástársaság, Magyar Biblioterápiás Társaság, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, MKE Gyermekkönyvtárosok Egyesülete, Dienes Éva FSZEK Sárkányos Gyermekkönyvtár, Kucska Zsuzsa, Bartos Éva és alkotótársai, Kovács Marianna, Koleszár Márta, Nagy Attila, Gombos Péter és sokan mások.

A bevezető szükséges előzmény, hogyan is készül el, milyen előzményekkel egy -egy esemény. Szép példája a Mesemondók Kistérségi Találkozója. Az oktatási intézmények, óvodák, iskolák és a benne dolgozó elhivatott pedagógusok nélkül nincs tehetség gondozás, fejlődés, ismeretek elmélyítése és a tudás, tehetség a diákok felfedezése – az élményekhez való eljutás. A családi háttér támogatása ugyan olyan fontos mindenben. Ennek ismeretében érdemes látni versenyeinket, találkozóinkat. A Mesemondó Kistérségi Találkozó-t megtisztelte Rávai Mónika alpolgármester asszony is városunkban.

Köszönet a mesés napért mindenkinek!

 A Mesemondók Kistérségi Találkozó 2022 évi résztvevői és eredmények:

Tisztelt zsűri:

Török Andrea – zsűri elnök - Napsugár Óvoda intézményvezető

Kullai Attila – káplán atya – Római Katolikus Templom

Ruskó Sándor – pedagógus/szakértő

Köszönjük nehéz és nemes munkájukat!

 

 Eredmények:

A kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár szervezésében - megyei döntőbe jutottak:

Alsó tagozatból:

1.helyezett: Rádóczi Anna (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa)

Felső tagozatból:

1.helyezett: Rokolya Anna (Gy. Szabó Béla Általános Iskola, Szank)

 

További helyezések és résztvevők:

Alsó tagozat:

1.helyezett: Gama-Kovács Bendegúz (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa)

2.helyezett: Gyimesi Laura (Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa)

2.helyezett: Rokolya Zétény (Gy. Szabó Béla Általános Iskola, Szank)

3.helyezett: Kádár Eszter (Szent László Általános iskola, Jászszentlászló)

3.helyezett: Nyári Zsombor (Gy. Szabó Béla Általános Iskola, Szank)

3.helyezett: Sós Réka (Arany János Általános Iskola, Kiskunmajsa)

3.helyezett és Különdíj: Sáfrán Ferenc (Móra Ferenc Általános iskola és EGYMI, Kiskunmajsa)

Felső tagozat:

2.helyezett: Nyerges -Sándor Ádám (Arany János Ált. Isk., Kiskunmajsa)

2.helyezett: Törteli Kincső (Gy. Szabó Béla Általános Iskola, Szank)

3.helyezett: Bencsik Bettina (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa)

3.helyezett: Farkas Darinka (Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Kiskunmajsa)

3.helyezett: Szabó Noémi (Arany János Ált. Isk., Kiskunmajsa)

 

1 2 3

   6 4 5  

7 8 9

Köszönjük a mesés délutánt. További sok sikert kívánunk!

„A mese játék, csoda, hit és lélek. Mosoly mindenki lelkére.

A mese az gyógyír az befelé és kifelé is gyógyít.” Csernik Szende

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022