www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2019 Játékos baba és kisgyermek gyógytorna
 
 

Játékos baba és kisgyermek gyógytorna

Nyomtat

thumb ancsanekisserikah Ancsáné Kis Erika gyógytornász játékos baba és kisgyermek gyógytorna foglalkozást tartott a könyvtárban 2019. június 5-én.

„A gyermekek egészséges fejlődése érdekében még az egészséges babáknál is javasolt a (gyógy)torna. Foglalkozásaimmal abban szeretnék segíteni a szülőknek, hogy játékos formában megismerkedjenek a megfelelő mozgássorból álló rendszeresen végzett gyakorlatok fontosságával.

Egészséges babák esetében a korán elkezdett torna segíthet a mozgás, később pedig a sport megszerettetésében. Ahol pedig mozgásproblémát észlelek, tanácsokkal látom el a szülőket (pl. otthon végezhető házi feladatok), valamint, ha szükséges, továbbküldöm a gyermeket más szakemberhez (pl. gyermekorvos, Dévény, TSMT, stb.) Miért 0 éves kortól indulnak a foglalkozások?

Szeretnék lehetőséget adni, hogy akár kismamák is részt vehessenek a foglalkozáson (volt is rá példa), ezzel betekintést nyerhetnek és felkészülhetnek a születendő baba helyes átmozgatására.

Gyógytornászként különösen fontosnak tartom, hogy a gyermekek minél hamarabb részt vegyenek a tornán, mert így időben észlelhetők az esetleges árulkodó tünetek pl.:

      szopási nehézségek,

      feszes, merev izomzat,

      “puha” izomtapintat,

      ferde nyaktartás,

      kifelé ill. befelé álló baba lábak,

      merev csípő és még sok minden más.

A nagyobb babáknál is fontos az adott időszakra jellemző mozgásforma begyakorlása, tökéletesítése (pl. forgás, mindkettő oldalra egyformán, ülés, törzskontroll kialakítása, járás), hogy a következő mozgásszint rátudjon épülni.

A feladatok során kitérek arra is, hogyan végezzük kisebb babáknál és a nagyobbaknál ugyanazokat a gyakorlatokat. (Ismétlésszám, dinamika, és fogáskülönbségek).

A babák mellett igyekszem a szülőkre is figyelni, hiszen az ő egészségük is fontos, ügyelek arra, hogy helyes testtartásban végezzék a feladatokat.

A gyerekgyógytorna játékos feladatokból álló, de a „gyógytorna törvényeit” követő program. A babáknál a fejlesztő játékokon való feladatoknak köszönhetően anatómiai és biomechanikai változókon túl fejlődhet a gyermek feladattudata, koncentrációkészsége, feladatmegértése, testsémája, koordinációja és egyensúlya is.

A magas érdeklődésre való tekintettel csoportbontásban újabb foglalkozásokat fogok tartani, hogy az adott korosztálynak még inkább megfelelő "játékokkal" és torna eszközökkel tudjunk együtt mozogni.

1.     Babacsoport: 0-5/6hó

2.     Kúszó-mászó csoport:7-10/11hó

3.     Tipegő csoport: totyogó kortól a biztos járásig”

Ancsáné Kis Erika

ancsanekisserikah

torna-plakt-1

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022