www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2017 Szabó Magda emlékműsor
 
 

Szabó Magda emlékműsor

Nyomtat
thumb szabomagdaemlekest2017 15

Szabó Magda Író ebben az évben lenne 100 esztendős.

 

 1917. október 5-én született Debrecenben. 1940-ben a debreceni egyetemen szerzett latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. 1947-ben házasságot kötött Szobotka Tibor íróval. A háború után az élet újrakezdésének erkölcsi konfliktusait fogalmazta meg. Az 1958-as Freskó és az 1959-ben megjelent Az őz című regényei hozták meg számára a szélesebb körű ismertséget. 1959-től szabadfoglalkozású író. Lélekábrázoló regényeiben: a nőalakok emberi kapcsolatait, belső világát elemzi.

Önéletrajzi ihletésű munkái az Ókút valamint a Régimódi történet.  A szemlélők vallomás a hazaszeretetről. Történelmi regényei közül: Az a szép fényes napMeseregényei: Sziget- kék, Tündér Lala álomvilága mindig földi tanulsággal szolgál. Gyermek- és ifjúsági irodalmunk kiemelkedő műveiben: Mondják meg Zsófikának és az Abigél címmel pedagógusi elhivatottsága is megnyilatkozik. Az Abigél diáktörténetéből filmet is készítettek… majd színpadi változatot. Sokoldalú művész. Költő, műfordító, regény- és drámaíró. Jelentős tanulmányok, esszékötetek szerzője. Versei, novellái, regényei közismertek, olvasottak, népszerűek idehaza és külföldön is. Számtalan elismerései közül a József Attila- és Kossuth-díjas Szabó Magda íróra emlékezünk, akinek regényei a világ számos országában arattak sikert. Az Ajtó című regénye a The New York Times 10-es listájára is felkerült. 2007. november 19-én hunyt el olvasás közben, 90 éves volt. 

 A 100 éve született Szabó Magda író emléke előtt tisztelegtünk a Járási Prózamondó Találkozó alkalmából, amely rendhagyó módon egy emlékműsorral kezdődött. Vendég előadónk Balogh Ramóna volt – a Szeged Televízió munkatársa, műsorvezető, aki kiskunmajsai gimnazistaként és szanki kisdiákként számtalan prózamondó, versmondó, mesemondó és Szép Magyar Beszéd versenyek kiválósága is. Országos versenyek győztese. Így vall magáról levelében:

„A szép magyar beszéd szeretetének magva már gyermekkoromban csírázni kezdett, mindig akkor volt igazán „kész” egy általam szavalt vers, vagy elmondott próza, ha édesanyám már könnyes szemekkel hallgatta. Anyukám volt az, aki mindig-mindig visszaküldött a szobába – „még nem jó, még nem érzem az ízét a szövegnek, alakítsd még picit…”. De amikor már könny szökött a szemébe… akkor volt kész a tanult mű…

Sokat köszönhetek Váraljainé Ibolya néninek, alsós osztályfőnökömnek, valamint Molnár Mária tanárnőnek is, akik kiváló olvasás és irodalomóráikon mutattak példát nekem. Innen indultam az első mesemondókra és versmondókra, helyire és területire egyaránt. A gimnáziumban, a Györffy Imréné Gabika néni által vezetett Beszélni nehéz!- kör tagja lettem. Tanulmányoztuk a szavak hangsúlyát, a mondatok témáját. Ekkor lettem tagja a magyar Anyanyelvápolók Szövetségének. A Szabadegyetem - Szeged előadássorozatban 450 ember előtt konferálok. Közben magyar - média-, mozgókép- és kommunikáció tanár szakon tanulok.

2016-ban jutottam el a Kazinczy-versenyre, így jutottam a Kárpát-medencei döntőbe. Nincsenek rá szavak, hogy mennyire boldog és hálás vagyok azért, hogy én is a díjazottak között lehettem és Kazinczy-éremmel térhettem haza.

Felkérést kaptam a (Szeged Televíziónál) egy rendezőasszisztensi állásra. Tudományos magazint, színházi magazinműsort is vezetek. 2 éve láthatnak a nézők híradós műsorvezetőként is. Más világ ez nagyon, de szerethető és izgalmas, sok kihívással. J

De éppoly szeretettel jövök, amikor hívnak Kiskunmajsára, ahol középiskolás voltam, vagy Szankra, a szülőhelyemre, műsorokat vezetni több műfajban. És, hogy ma itt lehetek – egy régi vágyam teljesült, hogy visszatérhessek egyszer gyermekkorom színhelyére, ahonnan a mesemondókkal, vers –és prózamondó –versenyekkel a sorsom el is dőlt. Ismerősként jöttem a könyvtár falai, illata közé… együtt beszéljünk, szépen magyarul. Szabó Magda író is segít ma nekünk…”- írja Ramóna önmagáról, amikor felkérte a kiskunmajsai Városi Könyvtár az emlékműsor vendégelőadójának illetve a zsűri elnökének.

Az emlékműsorban résztvevő vendégek:

A Kiskunmajsai Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola növendékei:

Tábori Eszter és Veres - Balog Zsófia Anna – fuvola, klarinét

Szekeres Kamilla népdalcsokor és Rácz Roland, Sipos Zsolt - marimba

Zenepedagógusok: Horváth Ildikó, - zongora, Hamza Barbara,- fuvola

Szabados Tóth Gábor – klarinét – előadásaiban gyönyörködhetünk.

A zenei betétek között Balogh Ramóna Szabó Magda műveiből olvasott fel részleteket. Álarcosbál, Abigél, Katalin utca, Az Ajtó és más idézetek hangzottak el.

Gyönyörű zengő hangja megtöltötte a termet. Egy közös hatalmas - CSEND - a figyelem csendje volt ez… Szabó Magda szólt hozzánk… Ramóna hangján.

 „Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára, gondol, hanem másokra is.”  - Szabó Magda ma lenne 100 éves. Érte gyújtottunk gyertyát…

A gyönyörű koncert, dalok, előadások szép tiszteletadás volt az égiek közt író Szabó Magda felé. Egy kísérő Édesanya megjegyezte: Szabó Magda most örömében könnyezett odafentről… zenék, dallamok, gondolatok szárnyalása az égig ért.

 A vastaps is… amely után kezdődött a Járási Prózamondó Találkozó.

Képgaléria:

thumb szabomagdaemlekest2017 1 thumb szabomagdaemlekest2017 2 thumb szabomagdaemlekest2017 3

thumb szabomagdaemlekest2017 7 thumb szabomagdaemlekest2017 8 thumb szabomagdaemlekest2017 15

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022