www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2016 Hazajáró közönségtalálkozó a majsai könyvtárban
 
 

Hazajáró közönségtalálkozó a majsai könyvtárban

Nyomtat
thumb hazajaro 10

 

„A turista jobban szereti hazáját, mint bárki más…” (Reichart Géza)

 

 A Hazajáró népszerű honismereti és turisztikai televíziós műsor szereplői, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár voltak a vendégeink október 25-én.

 A szép számú közönséget és meghívott vendégeit Balog Katalin a könyvtár tagintézmény-vezetője köszöntötte, majd átadta a szót dr. Törökné Kuklis Editnek, aki beszélgetőtársként kapcsolódott be a közönségtalálkozó tartalmas, színes és izgalmas történeteibe.

 2011 óta Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár ketten járják a Kárpát-medencét Stábjukkal, a történelmi Magyarország tájait azért, hogy általuk sok millió ember is megismerhesse a Kárpátok minden zegét - zugát.     Örömmel vettük, hogy sokan ellátogattak rendezvényünkre, a médiás középiskolások lelkesen fotóztak, kameráztak a Tomori gimnáziumból, akiket Gyöngyösi Tibor tanár úr –maga is aktív természetjáró – „fertőzött meg” a Hazajáró szeretetével. A közönségtalálkozón sok mindent megtudhattunk a műsor készítésének kulisszatitkairól, magáról a stábról, és a közönségtalálkozók történetéről. Természetesen mindez sok fénykép és videofilm levetítésével történt, így, mi nézők is átélhettük egy-egy forgatás sokszor nehéz, vagy éppen humoros pillanatait. Meséltek az indulásról, még a ’90-es évek börzsönyi túráitól a Börzsöny Akciócsoport megalakulásán keresztül a DEXTRA MÉDIA filmkészítő műhely első Hazajáró műsorának készítéséig. A műsor célja a Kárpátok természeti kincseinek bemutatása, a magyar történelmi és kulturális emlékhelyek felkeresése, betekintés a határon túli magyarság mindennapjaiba. A műsor készítői nagyon fontosnak tartják egy-egy helyszínen megtalálni az ún. genius locit, a hely szellemét, mert ettől válik többé az adott nevezetesség puszta látványosságnál. Egy 26 perces rész 2,5–3 napos forgatás alatt, 4–5 órányi felvett anyagból, az utómunkákkal együtt 2 hét alatt készül el. Számos díj mellett, munkájuk elismeréséül 2012-ben, a Magyarországon nagy megtiszteltetésnek számító Magyar Örökség-díjjal tüntették ki a produkciót. A filmhez kapcsolódva 2015 nyarán megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amelyhez kapcsolódva bárki aktív tagja lehet a mozgalomnak. Jelmondatuk lehetne: Mindenütt jó, de legjobb itthon! A jó hangulatú találkozó a Számvetés c. összefoglaló levetítésével zárult.

„A csillagok messze a Föld szívébe látnak, kik hosszú úton vándoroltak, itt hazát találtak. Ha elvették, ami a Tiéd volt, vissza kell azt venni! Isten ujja megérintett: jó lesz magyarnak lenni!”

Köszönjük ezt a nagyszerű élményt, reméljük, még sokáig találkozhatunk velük a képernyőn és a közönségtalálkozókon is!

thumb hazajaro 4 thumb hazajaro 5 thumb hazajaro 6

thumb hazajaro 7 thumb hazajaro 8 thumb hazajaro 9

Köszönetünket fejezzük ki a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium médiás diákjainak és Gyöngyösi Tibor pedagógusnak a szakmai munkájukért!

Válogatás a médiás diákok fotóiból:

thumb hazajaro 10 thumb hazajaro 11 thumb hazajaro 15

thumb hazajaro 16 thumb hazajaro 17 thumb hazajaro 18

thumb hazajaro 19 thumb hazajaro 20 thumb hazajaro 21

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022