www.vkmajsa.hu

 
 
 
 

Mese, mese, mátka

Nyomtat
 thumb alsosok7  

Mese, mese, mátka – sorozatunk foglalkozásán a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda kisiskolásai vettek részt.

A tananyaghoz igazodva a mesék, népmesék gazdag világáról szólt a könyvtári óra. A diákok könyvtári környezetben megismerkedhettek a meséskönyvek fajtáival, tartalmával és jellemzőivel.

Nagyon ügyesen felismerték a népmesék elemeit, ábrázolásait, és a tartalmi mondanivalókat.

Meggyőződhettek a népmese és műmese különbözőségeiről. (Az igazság mindig győz, a jó legyőzi a gonoszt, stb.) Az interaktív foglalkozásokon a jellemzőbb jegyeket –mesehősök, csodák, varázsszámok, stb.- sziporkázóan adták elő.

A szájhagyományok útján keletkezett népmesék mondanivalójáról, üzenetéről nagyon szép megnyilvánulásokat hallhattunk. A gyermekek igazságérzetével - a mesehősök szerepébe bújva - élethű kis szerepjátékok születtek.

 Nem feledkeztünk meg a nagy népmesegyűjtőkről sem: Benedek Elek, Illyés Gyula, Kriza János … és még sorolhatnánk. Gyűjteményes köteteikből színes kiállítással készültünk. A népmesék motívumvilágába betekintést nyerhettek a gyerekek a Néprajzi lexikonok és képes albumok, fotók által.

A műmese és kortárs gyermekirodalom műveibe is bepillanthattak a diákok a gyermekbirodalomban. A különbségek felismeréséhez - népmese és műmese között  - jeles kortárs írókat hívtunk segítségül: Lázár Ervin, Bálint Ágnes, Kányádi Sándor, Janikovszky  Éva, Kormos István, Fésűs Éva és még sorolhatnánk … hetedhét országon túl  lenne a vége.

Mesefoglalkozásaink - illusztrációk helyett - fotókban elbeszélve:

 thumb alsosok2 thumb alsosok3 thumb alsosok5

thumb alsosok6 thumb alsosok7 thumb alsosok8 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022