www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Események, rendezvények 2015 Közösségek a könyvtárban – könyvtári közösségek
 
 

Közösségek a könyvtárban – könyvtári közösségek

Nyomtat
thumb 11

MKE szakmai nap

2015. szeptember 14-én a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének könyvtárosait látta vendégül a kiskunmajsai Városi Könyvtár. Reméljük, a lelkes készülődés (apró „ajándék-kiadvány”, ősziesen terített asztal, könyv- és könyvtári „relikviák” kiállítása) megteremtette a hangulatot a rendezvényhez, és a megye könyvtárosai kellemes élményekkel, hasznos tapasztalatokkal távoztak.

 A rendezvényen a témában Kállainé Vereb Mária, a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ vezetője, Bundula Melinda, a kisszállási Művelődési Ház és Könyvtár könyvtárosa, Tamás László, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vezetője, Kálvinné Jenei Ágnes, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Tájékoztató szolgálatának munkatársa, Huszkáné Horvát Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Bács-Kiskun Megyei Könyvtárellátási Szolgáltatás vezetője, valamint Györffy Gabriella, a kiskunmajsai Városi Könyvtár vezetője tartott előadást.

Köszönjük támogatóink: a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Lópofa Csárda segítségét!

 

Györffy Gabriella - a kiskunmajsai Városi Könyvtár tapasztalatait összegző - előadásának összefoglalója:

Jogi háttér

Az 1997. évi CXL. törvénya muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről55. §-a írja elő a nyilvános könyvtár alapfeladatait. A téma szempontjából a törvény 55. § i) pontja a lényeges, vagyis a könyvtár

i)98kulturális, közösségi, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat szervez

Ezt az i) pontot a 2012. évi CLII. törvény „A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról” iktatta be és 2013. január 1-jétől hatályos.

Az alapfeladatoknak, így ennek a tevékenységnek is szerepelnie kell az Alapító Okiratban és az SZMSZ-ben, a kiskunmajsai könyvtár Alapító Okirata kiegészül még a következőkkel: „Közösségi színtérként működik a város lakosságának rendszeres vagy alkalmi közművelődési tevékenységének, a lakosság önszerveződő közösségeinek támogatása érdekében. Helyi civil szervezetek megismertetésében, programjaik lebonyolításában eseti megállapodások alapján közreműködik.”

A Fenntartói Nyilatkozat is tartalmazza, hogy a könyvtár az alapfeladatokat ellátja.

Környezet

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a közösségi tevékenységekhez a kis közösségeknek megteremtsük a környezetet, ehhez jó alapot kínál

  • az intézmény épületének jellege, hiszen családi házból alakult át könyvtárrá,
  •             állományvédelmi szempontból hátrány, hogy kis terekre szabdalt
  •             viszont külön kis olvasószigeteket tudunk kialakítani
  •             a TIOP és a TÁMOP pályázat eredményeképp kialakíthattunk a helyismereti részlegben egy külön közösségi teret is
  •        a napi kis közösségektől (újságolvasók, kis tanulócsoportok, olvasmányaikat megvitatók) kezdve a nagyobb társaságokig mindenki találhat magának egy elvonulásra alkalmas teret.

TÁMOP rendezvényeink során alakítottuk ki a közösségi érzést erősítő gyakorlatot:

  •            szinte minden rendezvényünkön a látogatók kapnak emlékül egy kis könyvjelzőt idézettel vagy a rendezvényre emlékeztető mondatokkal
  •            mindig a könyvtárosok készítik
  •            rendezvényhez kapcsolódó könyvkiállítás
  •            ajánló, irodalomjegyzék (előadóról, témáról)
  •            hangulatteremtő környezet

Programok csoportosítása a közösségépítés fokozatai szerint (nagyobb közösségektől a kisebb felé haladva)

  - Hagyományos író-olvasó találkozók, versmondó,prózamondó, mesemondó találkozók, vetélkedők, Fiesta, Országos Könyvtári Napok rendezvényei, bölcsődések látogatásai, óvodások, általános iskolások és gimnazisták könyvtári és tematikus órái, foglalkozásai, látogatásai, nyári olvasó- és drámatáborok, tanfolyamok, felnőttképzés – látogatóink egy tágabb közösség tagjai, reményeink szerint olvasóink, rendszeres látogatóink lesznek.

- A könyvtáron kívül szerveződött egyesületekkel, civil, egyházi és karitatív szervezetekkel, közösségekkel együttműködő partnerként, vagy egy megrendelt szolgáltatás (terembérlet) teljesítőjeként adunk helyet vagy rendezünk programot, kiállítást. Ilyen szervezetek Kiskunmajsán pl. : Kiskunmajsai Természetbarát Klub, Idősek Klubja, Fészek Színjátszó Egyesület, Kézműves Egyesület, Civilek a Játszóterekért Egyesület, Beszélni nehéz!-kör, Majsa Alapítvány, Városszépítő Egyesület, Nyugdíjas Pedagógusok Klubja.

-  Sajátos színfoltot képvisel a Városi Könyvtár és a Magyar Ökoszociális Fórum közös szervezésében 2009-ben indult helyismereti vonatkozású Helyi Alkotók sorozat. A sorozat célja Kiskunmajsa és környéke már térségünkön kívül is bizonyított alkotóinak (költő, író, kézműves, festő) bemutatása volt, ezt a később  félbemaradt sorozatot követte új színfoltként a 2011-ben létrehozott Bemutatjuk illetve a Tehetségek köztünk vannak című sorozatok, mely kezdeményezésünkkel a helyi, illetve Kiskunmajsáról származó, városunkhoz kötődő híres személyiségek, valamint városunk életében értéket képviselő jeles emberek, sportolók, utazók, ifjú tehetségek, műveik és sikereik bemutatása vált valóra. Ezek a rendezvények igen erős közösségépítő szerepet töltenek be intézményünk életében.

-   A könyvtárban szerveződő közösségek, klubok az egy-egy téma illetve érdeklődési kör köré szerveződő olvasókból, könyvtári tagokból állnak, ezeket mindig egy könyvtáron kívüli ötlet, igény hívja életre, az intézmény biztosítja a találkozási helyet, ezek a közösségek érdeklődési körüknek megfelelően az intézmény dokumentumait használva válnak rendszeres olvasóinkká is.

ü  A kiskunmajsai könyvtárban sajátos életet él a Babakuckó Klub, ami októberben lesz 3 éves, vagyis óvodáskorba lép. Kívülről jövő igény hozta létre a klubot, a rendszeres, hasznos ismeretekkel gazdagított találkozásokat, beszélgetéseket rendezvények is kiegészítették, tehát találkozási hely, szakirodalom biztosításánál jóval többet tett hozzá a könyvtár a klub életéhez : az elmúlt 3 évben a klub tagjai találkozhattak (és így hallgathattak hasznos előadásokat a szakértő védőnőn kívül)  jogásszal, gyermekorvossal, nőgyógyásszal, nagycsaládosokkal, gyógytornásszal, logopédussal, bölcsődei gondozókkal.

ü  A TÁMOP pályázatunk Utazások sok filmmel fotóval című programsorozata folytatásaként jött létre az Utazók Klubja,  ami félbemaradt, de most újult erővel szerveződik a klub, melyben világjárók, zarándokutak résztvevői, illetve a hazai tájak, nemzeti parkok szerelmesei fogják megosztani élményeiket egymással.

ü  2015. szeptember 15-én indult a Boldogság Klub, a 10 hónapos, ingyenes országos és nemzetközi boldogságprogramhoz kapcsolódva intézményünk biztosítja a kiskunmajsai klubnak a  helyszínt.

ü  Szerveződik egy Könyvklub az igényes irodalom kedvelőinek. Erre is volt már kezdeményezés Kiskunmajsai Kultúr- és Olvasókör címmel, de sajnos abbamaradt.

thumb 4 thumb 5 thumb 6

thumb 7 thumb 8 thumb 9

thumb 10 thumb 11 thumb 12

thumb 13 thumb 14 thumb 15

 

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022