www.vkmajsa.hu

 
 
 
 

A Népmese Napja

Nyomtat
thumb_0

A népmese az olvasás táltos lova


Kulturális és lelki örökségünk ápolása, továbbadása egészségünk záloga. Múltunkban gyökerező jelenünk a jövőnk legerősebb tartópillére. Állandóan jelenvaló, az egyes generációk értelmezésében újra feléledő és újjászülető népmeséink fényes példái az átörökítésnek, a túlélésnek. Bennük rejteznek kincseink és titkos erőink.

A mindig sikeresen küzdő mesehősök példáját követte Benedek Elek, aki egyszerre volt újságíró, író, szerkesztő, kiadó, művelődés- és oktatáspolitikus, országgyűlési képviselő, mesegyűjtő, mesemondó. Egyik legjelentősebb magyar mesegyűjtőként korának igényeire és lehetőségeire válaszul írásban rögzítette örökségünk egy részét. Gyűjtő és alkotó munkája példaképünk a felelősségteljes nevelés és szellemi örökségünk ápolása terén. Elek apó születésének napján a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére rendezzük immár hetedszer hetedhét országra szóló ünnepünket, „A népmese napját”.

A népmese lelkünk tápláléka, amely a súlyosabb ráébredéseknél a lelket csodákkal könnyíti, a nehézségeknél rejtett segítőket ad, és a mindennapok szigorára a határtalan szabadsággal felel. Szabadságunk van abban, hogy a mese szövetébe rejtező örökségünkből és táplálékunkból mennyit és mit látunk meg. Ha felülünk a népmese táltos lovára, megmutatja, mit kell tennie a szerencséjét keresőnek, az elüldözöttnek és annak, aki valaminek híján van. A mesehősök figyelő szemmel és nyitott szívvel haladnak útjukon, akárcsak a rácsodálkozó és útját kereső gyermek. Ha így hallgatjuk a mesét, saját csodatevő segítőinket találjuk meg benne. A legapróbb mesehallgatók, a kamaszok, a szülők és nagyszülők számára mindennapi táplálék a mese, ugyanakkor pótolhatatlan és utánozhatatlan élményt adó utazás.
Ebben az évben „A népmese napját” a korai olvasásfejlesztés jegyében ünnepeljük. A mesebeli gyerekek első 7 napja a gyerekkor 7 évének fontosságára emlékeztet. Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék.

Jelenetek egy” könyvtárból

A Népmese Napján könyvtárunkba költözött az ” Óperencián túli Meseország”. A gyerekek voltak a tündérek, manók, táltosok… A résztvevők szívesen elevenítették fel az Olvasótáborban elsajátítottakat, így volt rögtönzött „drámaszínház” különböző jelenetekből, bábjátékos előadások a mesék és valóságos élmények beépítésével. A hangulatot Balog Kata m. vezető köszöntője adta, Ladányi Ági és Iványiné Ágika könyvtárosok közreműködésével pedig mindenki kapott Benedek Elekről és a népmesék fontosságáról, morális értékéről egy kis útravalót, meg egy MESÉT -ajándékba. A szülők, hozzátartozók, barátok is szívesen bekapcsolódtak egy-egy jelenetbe, játékba, vidámságban sem volt hiány. A nap végén az érdeklődők megtekinthették a rajz-és mesekönyv kiállítást, a báb-és díszletekből készült műveket. Az ”…Egyszer volt, hol nem volt…” mesék folytatódnak - ígérte  a mesenap „hoppmestere” Törökné Edit a könyvtárból.

thumb_1 thumb_2 thumb_3

thumb_4 thumb_5 thumb_6

thumb_7              thumb_8 thumb_9

 
 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban