www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Szily Nóra: BOLDOGSÁG VAGY ELÉGEDETTSÉG
 
 

Szily Nóra: BOLDOGSÁG VAGY ELÉGEDETTSÉG

Nyomtat
thumb szilynora2017 1

Közönségtalálkozó zajlott a Majsa Napok 25. Főtéri Sokadalom városi ünnepség alkalmából a Városi Könyvtárban.

Szily Nóra jött, látott, győzött! – Meggyőzött. Mindannyiunkat. Törékeny napsugárként hozott fényt a közönséghez, mosolya, közvetlensége, dallamos hangja, - pedig zene volt az értő füleknek. Üdesége, derűje, energiája betöltötte a teret, nem volt szem – amely ne csillant volna meg az első pillanattól kezdve.

Boldogság vagy elégedettség? – az elégedettség, már elindult a bensőnkben.

Koncz – Balog Kata tagintézmény-vezető ünnepélyes megnyitója után, dr. Törökné Kuklis Edit kulturális rendezvényszervező – könyvtáros vezette fel az előadást, néhol egy – egy aktuális kérdést boncolgatva – a nézők bevonásával.

Előadónk beszélt a média hatásáról, amely a tökéletességet sugallja. A reklámok és közösségi felületek hatásáról – ha nem tudjuk szétválasztani a realitást és a valóságot, szorongást, megfelelési kényszereket hoz elő bennünk. Mi a boldogság? Mi az elégedettség? –Tisztában vagyunk a szavak és érzések jelentésével, amelyek mögötte vannak? Próbálunk tenni érte? Minden ember más. Mindenkinek más a vágya, célja, álma és mást jelent a boldogság az elégedettség is. Színes a világ, belefér mindenki. De! Férjünk bele a saját életünkbe! –hangsúlyozta Nóra, aki a televíziós és rádiós műsorai, szerkesztése mellett, újságíró, okleveles pszichológus és coachként is hatalmas gőzzel dolgozik, járja az országot, oktat egyetemen és tréningeket tart. Repertoárja óriási – 450 mélyinterjút készített művészekkel, neves írókkal, költőkkel, sportolókkal, tudósokkal és közismert emberekkel. Élettapasztalata, a szakmai tudása a hiteles életének titka. Kiáll a Női Lehetőségek – mellett –előadásaiban, amelyek minden korosztályhoz szólóak - a nők életszerepeinek elismeréséért is szót emel. Az élet mindenkit megtanít. Boldogságra, elégedettségre – csak észre kell venni, nemcsak a gödörből kikecmeregve –hanem a kis örömpillanatokban, vagy egy jól sikerült munka után-amikor igenis hátra lehet dőlni –elégedetten. Nórát hallgatva, ahogyan egyre nagyobb átéléssel mesél és mondja a hétköznapi helyzetek, a mindennapok szürkeségéből, hogyan kovácsolhatunk magunknak örömöt, boldogságpillanatot,- máris el hisszük neki! A szeretett közönségünk csillogó szemekkel, mosolygó, bólogató arcokkal – és elismerően figyeli. Vendégünk minden porcikájából áradó életigenlés – és magát nem kímélve teszi oda hitét – az élet pozitív és örömteli oldalán lássuk meg a csodát!

Hogyan tanulható mindez? Igen tanulható. Nem vagyunk egyformák sem kívülről, sem belülről. Van, aki bírja a gyűrődést, más elvárja a harcot, a harmadik, meg csak van az életben, és van, aki a csendes elvonulást, munkát, élettempót választja. Mégis vannak egyértelmű és mindenki által használható hétköznapokat segítő mankók, amelyeket megosztott velünk Nóra. Egyébként is csodálatos volt, hogy köznyelvre fordította a témát, a saját hétköznapjaiból is adott megoldásokat, vagy mesélt buktatóktól a felemelkedésig. És mindent, de mindent átéléssel és odaadással!

Íme, Szily Nóra Boldogságprogramja:

J 3 boldogsággyakorlat naponta:

J 1: este 3 dolgot összeszedni a napból, ami jó volt. A jóra fogunk emlékezni, azzal elaludni.

J2: reggel vizionálni a napot, legyen szép a napom, mosolygós, akikkel egy környezetben vagyok, legyen pozitív.

J3: írjunk hálanaplót. Vezessük naponta. Mi van a birtokomban, mit értem el, túléltük, felálltunk, hol tartunk. Vessünk számot naponta –az elégedettséghez.

A boldogsággyakorlatok mellett legyen Énidő ! Saját magunknak feltöltődés. Mindenkinek a saját igénye szerint! Legyünk elsők magunknak olykor-akkor a környezetünk is elégedettebb lehet velünk és visszaad! Vezessünk be ún. Csendkúrát –amikor elvonulás van és a belső hangunkra figyelünk. Hogyan érezhetem jól magam a bőrömben? Törekedjünk a külső –belső harmóniára, a 3-as egységre szellem - lélek - test egyensúlyára. Figyeljünk befelé, hallgassunk intuícióinkra a megérzéseinkre. Mindig az első érzet a jó. Fontos az önismeret. Legyünk tisztában értékeinkkel, gyengeségeinkkel- ez realitás, egyensúlyt és stabilitást hoz bennünk. Ismerjem fel tehetségem, motivációim, szabálykövetésem, céljaim, vágyaim. Maradjak és törekedjek a nyitottságra is. Meditáció, mozgás, a külvilággal kapcsolatban maradni, de önálló életet élni. Cselekvés nélkül nincs boldogság! Jó a pénz, de nem boldogít. A FLOW mindenkinek mást jelent! Éljük meg, minél többször.

Találjuk meg a munkában is a lehetőségeket, élmények, emlékek - besöprése és megtartása – erősít. – Higgyünk és bízzunk a belső erőnkben és képességeinkben! – Mondja Nóra és a termet betölti a hangjának eltökéltsége a kedves arcvonása és nagy barna szemei biztatóan ragyognak mindenkire.

A mosoly a legrövidebb út két ember között! Igaz – mindenkiben feléled a remény és elszántság arra, hogy tudunk változtatni az életünkön, és merünk boldogabban elégedettebben ÉLNI.

Végezetül egy szép anekdota, amely igazi monda is lehet valamelyik nemzetnél:

„Az Emberek ajándékba kapnak két nagy üveget. Életük folyamán, minden nap bele kell tenniük egy kavicsot. Az egyikben a világosak gyűlnek a másikban a sötétek. Életük végén kiöntik a gyűjteményt… Vajon mit jelentett a sok sötét vagy a kevés világos kavics? Jobb esetben fordítva?- Igen… mennyi szép nap és mennyi szomorú jutott életében – az embernek…” Nos, a kavicstörténet elgondolkodtató… aznap a könyvtárból másképp mentek el az olvasóink. Elégedetten, mosolyogva és valamit mindannyian tanultunk ma… a reményt a változásra - amely rajtunk múlik először.

Nóra hite: „Az életem vonalán én jöttem végig! Ez az én döntésem következménye, amely adhat egy szabadságot is! „

Néhány kérdés majd búcsúszó.  Vastapssal köszönte meg a teltházas közönség az élménydús délutánt. Kedves ajándékátadás tagintézmény-vezetőnk részéről.

Dedikálások, beszélgetések, selfizések, Nóra ragyogása mindenki arcán visszaköszönt. Egyöntetű kérés volt –folytassuk! – Köszönjük, hogy ez az előadás létrejöhetett – hiszen sok embert hozzásegíthet a boldogabb élethez!

Támogatók: Kiskunmajsa Önkormányzata, Konecsni György Kulturális Központ, Tourinform, Viki Virág üzlet, Médiapartnereink: Kunsági Hírlap, Majsa Infó, Sirius Rádió, Catel Tv

Képgaléria:

thumb szilynora2017 1 thumb szilynora2017 2 thumb szilynora2017 3

thumb szilynora2017 4 thumb szilynora2017 5 thumb szilynora2017 6

thumb szilynora2017 7 thumb szilynora2017 8 thumb szilynora2017 9

thumb szilynora2017 10 thumb szilynora2017 11 thumb szilynora2017 12

thumb szilynora2017 13 thumb szilynora2017 14 thumb szilynora2017 15

thumb szilynora2017 16 thumb szilynora2017 17 thumb szilynora2017 18

thumb szilynora2017 19 thumb szilynora2017 20 thumb szilynora2017 21

thumb szilynora2017 22 thumb szilynora2017 23 thumb szilynora2017 24

 

 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban