www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények 12. nyári Olvasó- és Drámatábor a Városi Könyvtárban
 
 

12. nyári Olvasó- és Drámatábor a Városi Könyvtárban

Nyomtat
 thumb olvasotabor2017 11

 Hol volt, hol nem volt, de tényleg meseszerű volt… egy fantasztikus nagycsapat, vagyis kettő az idei nyári táborainkban, a könyvtárban.

 Fantasztikusan jó kis emberkékkel és kicsit idősebb emberpalántákkal hozott össze a sors.

Hogy mi is volt jó bennük? Minden! A gyerekek közössége, egyénisége, a szülők hozzáállása az önkéntes közösségi szolgálatos diákok alázata és akarata. A könyvtáros kollégák kitartása a máskor csendes könyvtári miliőben.

Az önkormányzat önzetlensége, hogy mindkét táborunkba közel 100 fő kirándulhatott a városi dottó kisvonattal. A Bodoglári ősborókás és a Tartós szegfű tanösvény ártatlan természeti szépsége. Az ’56-os Múzeum és Kápolna és a tankok titkos kertje Terbe Évike muzeológus lúdbőrös történelmi előadása. Csodák csodái naponta! A városunk Rendőrőrs intézményében való felejthetetlen élménybemutató- és foglalkozás Robi főhadnagy úrral, mely mögé elbújhat az NCIS: NY – krimi filmsorozat is – hiszen színesen, sok humorral, a szakmájukat magasan művelő vigyázóink tanították nebulóinkat. Vagy a Patyi Fagyi - k, ahol sűrűn megfordultunk, de az elhullajtott forint nélküliek is kaptak jó szót is meg fagyit is Laci bácsiéktól. És az éhes hadsereget a Vasút étterem Magdikája fogadta naponta vagy 3 féle fogással, degeszre ehettük magunkat!

A városi kirándulásainkon ránk csodálkoztak a városunk lakói, ahogyan büszke kis irodalmi táborosok, jövünk-megyünk – mindenkitől akadt jó szó és integetés. A Kulturális Központban szintén táborozó LURKÓ tánccsoport is ráadást adott a próbájukon, amikor elmentünk megcsodálni táncpróbáikat. Majd sok – sok közös ismerős borult össze a két tábor találkozásából, ami egy közös fagyizással és anekdotázással zárult. Jövőre meghívjuk egymáshoz a két értékes kis csoportot, mi meg tanulunk néptáncolni, Ők pedig drámajátékozni!

Záró meglepetésként Guba Gyuri bácsi karatemester tartott egy kis gyakorlati bemutatót a táborlakóknak, ezzel nagy élményt szerezve nekik. Köszönet érte!

Összefoglalva a napi kis jó dolgokból, a napi kis csodákból állt össze az idei két tábor. Mindenki egyéniség volt, színes, humoros, egyedi és valamiben tehetséges. Adták magukat, kinyíltak és szárnyaltak… a próbákra alig volt szükség. A haladók már virtuózan dramatizáltak a kisebbeket pedig természetes volt, hogy befogadóan segítették a bábkészítés, a szerepjátékozás, vagy forgatókönyvírás, illusztrációk, díszletek, jelmezek vagy apró kiegészítők elkészítésében. Megvolt mindennapra bőségesen a kreatív műhelymunka szellemileg és persze a kezeinknek is. A kis csodák itt is megszülettek! Öröm volt nézni, ahogy önálló csapatokká érlelődtek a barátok –akik nem is ismerték korábban egymást.

Öröm volt nézni, ahogyan olvasmány vagy életélményeik alapján eljátszották a megírt kis darabjaikat! Higgyék el a 12. tábornál már látja a táborvezető is, hogy korszakváltás ideje következik. A régi nagyok elmentek, kinőttek bennünket. Büszke vagyok a sok tehetségre, akik közöttünk nőttek fel. De eljön az idő, amikor kitárul a világ: menjenek is a szárnyaló gyerekek – mi már megtettük együtt az első lépéseket. A szeretet emlékével és sok közös élménnyel gazdagodtunk! Mindig fáj a búcsú… minden évben… ezt nem lehet megszokni… a profik kizárják az érzelmeket. Én nem tudom, vagy nem is akarom. Hiszen, hogyan lennék hiteles egy mesében, egy bábjátékban vagy egy szerepjátékozásban – ha pont itt nem lennénk őszinték? ! Nekem is adni kell… és kapok is. A gyerekek a legnagyobb tanítóink. Tükörjáték. Mindenki ismeri.

A mi kis olvasótáboraink szabadságot, barátságokat, élményeket, kinyitott kis szíveket ad. Jó kedvet, békét és egymásra figyelést. De nagy a felelősség is. Akár a Kishercegnek, aki megszelídítette a kis rókát és barátok lettek: „Jól csak a szívével lát az ember! Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan!” – Antoine, de Saint -Exupéry könyvében is.

Bizony valahogy így dolgozom, dolgozunk évről évre. Kicsit visszanézek az elmúlt évekre, örömmel, büszkén és kicsit fátyolos tekintettel írom a klaviatúrán, hogy legalább ezer gyermek, azokhoz tartozó testvérek, szülők, barátok fordultak meg nálunk. És jó. Nagyon jó. Múlnak a gyermekévek, de jönnek új és újabb generációk! Új barátságok, új kis szerelmek, új és „Régimódi történetek” - és én már látom: nem kell félni az új generáció is szeret olvasni! A szülők tudatosan nevelik gyermekeiket, akarnak, tudni, művelődni, kijátszani magukat - és a szívük is a helyén van. Igazából - ŐK - a mi csodáink! Bennük a múltunk, jelenünk, jövőnk!

Búcsúzni csak szépen szabad! Koncz – Balog Kata tagintézmény vezető, Mózer Mónika segítő munkatárs, a táborzáró hagyományainkhoz híven a diákok maguk által készített színdarabbal, vagy bábelőadással és egyéni - valamiben tehetséges produkciókkal léptek pódiumra a szülők, barátok, kíváncsiskodó olvasó vendégek előtt.

 Könyvtárunk zsúfolásig megtelt. A zsűri elnök, tagintézmény-vezetőnk méltatta a produkciókat és megköszönte a támogatók segítségét valamint a szülők bizalmát.

S mielőtt a vastapsot bezsebelték volna a kisdiákok, nem feledkezhetek meg a nagyon tehetséges és segítőkész önkéntességi szolgálatról, a ténylegesen önként is vidáman teljesítő gyermekszerető középiskolásokról - akikkel az idei két tábor színesebb, vidámabb, ötletesebb és érzelemgazdagabb lett!

Görög Nikolett, Kuklis Richárd, Rejnders Alíz, Rejnders Vajk, Sipos  Szabó Tibor Köszönet a barátságokért, élményekért kicsiknek-nagyoknak! Médiatámogatóinknak!

dr. Törökné Kuklis Edit – táborvezető, gyermekkönyvtáros, programszervező.

A könyvtár nyitva – a Könyvtárosok, a könyvek, a történetek várnak rátok!

Találkozzunk egész évben! 

kisherceg

 Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg  

Képgaléria: 

thumb olvasotabor2017 1 thumb olvasotabor2017 2 thumb olvasotabor2017 3

thumb olvasotabor2017 4 thumb olvasotabor2017 5 thumb olvasotabor2017 6

thumb olvasotabor2017 7 thumb olvasotabor2017 8 thumb olvasotabor2017 9

thumb olvasotabor2017 10 thumb olvasotabor2017 11 thumb olvasotabor2017 12

thumb olvasotabor2017 13 thumb olvasotabor2017 14 thumb olvasotabor2017 15

thumb olvasotabor2017 16 thumb olvasotabor2017 17 thumb olvasotabor2017 18

thumb olvasotabor2017 19 thumb olvasotabor2017 20 thumb olvasotabor2017 21

thumb olvasotabor2017 22 thumb olvasotabor2017 23 thumb olvasotabor2017 24

 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban