www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények Palántázó palánták
 
 

Palántázó palánták

Nyomtat
 thumb palantazas2017 5 Az idei esztendőben is meglepték könyvtárunkat! Hagyományosan, már évek óta kapcsolódik a családbarát könyvtár mellé a zöld könyvtár programunk is –amely a környezetünk védelmére a természet szeretetére hívja fel a figyelmet kicsikben és nagyokban. 

Ilyen programunk a szakirodalmi könyvek kiállítása a bolygónkról a Madarak Fák napja a Föld és a Víz napja alkalmából megemlékező ismeretterjesztő foglalkozások. Különböző vetélkedők, szemléltetőeszközök segítségével játékosan vonjuk be az ismeretek és információk elmélyítésébe a diákokat. A könyvek mellett a digitális világ is sokat segít – hiszen olyan tájakra kalauzol – ahová csak szeretnénk! Sivatagoktól a sarkvidékig, az esőerdőktől az Afrikában található nemzeti parkokig. A kihaló félben lévő állatfajok megismerésén képzeletbeli túrákkal segítettük elő virtuálisan az érzékenyítést a környezetvédelem iránt. A hazai, magyar tájakat sem hagytuk ki, hiszen a Bodoglári Ősborókás tanösvényein sok gyermek és család ismerhette meg szűkebb hazánk, Kiskunmajsa és környékének szép és értékes természeti kincseit. A kis vetélkedők, szellemi totók csak elmélyítették a tartós szegfű és árvalányhaj nevét, ahogyan a homokhátsági buckákat is.

Hogy mitől ZÖLD A KÖNYVTÁRUNK? Amiért családbarát is. Elkötelezettek vagyunk minden korosztályban a könyvek és olvasás terjesztésében, megszerettetésében és mindenkihez való eljutatásában. Így a természet védelme és szeretete szó szerint TERMÉSZETESSÉ vált számunkra. Hiszen a könyvek is a természet segítségével jönnek létre. Segíti a természet azzal, hogy a fákból papír készül, és nyomdában könyvekké válnak amelyeket az emberek olvashatnak. Így született meg a Zöld Könyvtár keretében a PALÁNTÁZÓ PALÁNTÁK program: ismeretterjesztő foglalkozások, kiállítások és rajzok mini tárlatai mellett - udvarunkon évről évre a gyermekek ültetik el májusban a legapróbb virágpalántákat. Apró kezek segítik és szívvel – lélekkel szorongatják a törékeny hajtásokat és tanulják meg a természet életét. Hogyan kell ültetni? Milyen kerti kis szerszámok kellenek? Milyen munkafolyamatok zajlódnak? Hogyan kell ápolni, gondozni a kis palántákat, hogy virágozzanak, lombosodjanak, erősödjenek. Így tanulják meg kis palántázó korukban a gyermekek is a felelősséget, ha részt  vesznek benne. Nagy örömmel tették! A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lepke és Süni csoportjainak szorgos kezei az esztendő első könyvtári sziklakertjét palántázták el. Sok – sok kis dalocskával, körjátékkal és vidámsággal hívtuk elő a tavasz napsugarait, szellőit, záporait, virágait, lepkéit, sünijeit –azaz a természetet. „ Süss fel nap, fényes nap, kertek alatt…”

Köszönet a Mózer Kertészetnek a felajánlásért! Folytatjuk még programunkat ebben a hónapban.

Köszönjük:

Lepke csoport, Molnárné Nagy Herda Éva és Lakatosné Kovács Ilona Óvónők segítségét.

Fotógaléria:

thumb palantazas2017 1 thumb palantazas2017 2 thumb palantazas2017 3

thumb palantazas2017 4 thumb palantazas2017 5 thumb palantazas2017 6

thumb palantazas2017 7 thumb palantazas2017 8 thumb palantazas2017 9

Köszönjük:

Süni csoport, Harkainé Gerse Éva,  Kékesné Marcsika dadus és Enszt Petra segítségét.

Fotógaléria:

thumb palantazas2017 10 thumb palantazas2017 11 thumb palantazas2017 12

thumb palantazas2017 13 thumb palantazas2017 14 thumb palantazas2017 15

thumb palantazas2017 16 thumb palantazas2017 17 thumb palantazas2017 18

 
 
 
 
left direction
right direction
Szabados Ágnes műsorvezető, riporter 2018-ban
Lackfi János író, költő, műfordító 2017-ben
Szily Nóra újságíró, pszichológus 2017-ben
V. Kulcsár Ildikó író, újságíró  2017-ben
Grecsó Krisztián író, költő 2017-ben
Sándor Anikó író, újságíró 2017-ben
Fábián Janka írónő 2017-ben
Nóvé Béla történész, esszéíró, dokumentumfilm-készítő 2016-ban
Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető 2016-ban
Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár 2016-ban
Paál Zsolt író, pedagógus 2016-ban
Imre Balázs műsorvezető, szerkesztő 2016-ban