www.vkmajsa.hu

 
 
Címlap: Események, rendezvények A Babakuckó 2017-ben is folytatódik a könyvtárban
 
 

A Babakuckó 2017-ben is folytatódik a könyvtárban

Nyomtat
thumb babakucko2017febr 1

Ezúttal közkívánatra a hozzátáplálás témaköre következett, melyet Hérák Anita védőnőtől hallhattak az érdeklődők. A szakember a csecsemők élettani sajátosságait, a hozzátáplálás alapszabályait és a táplálékok bevezetésének sorrendjét ismertette. 

 A szabályok betartásával és a sorrend figyelembe vételével elkerülhető az életre szóló allergiák kialakulása.  Számos kutatás igazolja, hogy a nem megfelelő csecsemőtáplálás hozzájárulhat különböző betegségek, allergiák kialakulásához, melyek a gyermek egészségi állapotát ez által, hosszútávon befolyásolhatják, igen fontos tehát a csecsemőtáplálás sarkalatos pontjait betartani.

 A 0-6 hónapos csecsemő táplálása anyatejjel: A szoptatás elősegíti az anya-gyermek kapcsolat, a kötődés kialakulását, erősíti a csecsemő arcizomzatát, ezzel segítve a beszédfejlődést, pozitívan hat a fogak fejlődésére, emellett jótékony hatású a szem-kéz koordináció kialakulására és az idegrendszer fejlődésére. A szoptatás nem csupán a gyermek számára fontos, hanem az anyának is, hiszen, e táplálási forma során az anyában felszabaduló hormonok segítik a várandósság előtti fizikum visszanyerését, illetve a szoptatás által az anya harmonikusabb, nyugodtabb szülővé válik. Hagy tegyek említést még a szoptatás legegyszerűbb előnyeiről is: nem kerül pénzbe, bármikor alkalmazható, biztosított a táplálék megfelelő hőmérséklete. Az anyatej összetétele meghatározó a gyermek egészsége szempontjából. Érdekessége, hogy az anyatej alkotóelemei a csecsemő aktuális állapota, és így igényei szerint változnak, így biztosítva, hogy a gyermek mindig a számára legjobb minőségű táplálékot kaphassa. Az anyatej sajátossága, hogy bizonyos szintű védelmet is biztosít a fertőzésekkel szemben. Az anyatej tehát tartalmazza a szükséges fehérje, szénhidrát, zsír, ásványi anyag és vitamin mennyiséget, sőt anyai immunanyagokat is, így a csecsemő 6 hónapos koráig kizárólagosan adható. Csupán két vitamin, a D- és K vitamin pótlása szükséges a meghatározott módon. Naponta 400 NE D-vitamin adása javasolt a gyermek 1 éves koráig, amely napi 1 csepp Vigantol olaj formájában oldható meg. Amennyiben a gyermek kizárólagosan anyatejet kap, úgy havonta egyszer 2 mg K-vitamin adása javasolt, egészen addig, míg a táplálék összmennyiségének fele még anyatej. Részletesebb tájékoztatást a tanácsadások, látogatások alkalmával adnak a védőnők is.

A hozzátáplálás irányelvei: A hozzátáplálás fogalma tulajdonképpen különböző táplálékok, ételek bevezetését takarja, mely a csecsemő 6 hónapos korában kezdődik meg. Emellett természetesen folytatható az anyatejes táplálás is, sőt kívánatos, hogy legyen átfedés az anyatejes táplálás és a további táplálékok bevezetése között. Érzelmi okokból a legjobb a gyermeknek, ha utolsóként a reggeli, és az esti szoptatási alkalom marad el. A vegyes táplálás bevezetéséről szakemberek illetve a védőnői szakszolgálathoz forduljanak tanácsadásért. A Babakuckó –ban részt vett Édesanyák részletes felvilágosítás kaptak minderről illetve kinyomtatott formában hazavihették a segítő szakmai iránymutatást – Anita jóvoltából. Sokan találkoztunk a hosszú tél után újra. Az előadás mellett az édesanyák örömmel beszélgettek. A babákon pedig szemmel látható volt a fejlődés. Egy – egy hét, hónap is sokat számít. Felülnek, megfordulnak, nőnek, kúsznak, másznak, tipegnek, felfedezik a világot. Játszottunk is egy kicsit. Így kerek a világ!

Babairodalom és képes album:

thumb babakucko2017febr 1 thumb babakucko2017febr 2 thumb babakucko2017febr 3

thumb babakucko2017febr 4 thumb babakucko2017febr 8 thumb babakucko2017febr 9

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022