Home: Events, Programmes Események, rendezvények 2016 Országos Könyvtári Napok, 2016
 
 

Országos Könyvtári Napok, 2016

Print
There are no translations available.

 thumb osszefogas2016 38

 Idén is csatlakozott a kiskunmajsai könyvtár az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz. Az elmúlt hétről készült beszámolónkat napi bontásban olvashatják.

 

2016. 10. 03. (hétfő)

„HÍRÜL ADJUK” – címmel tartottunk foglalkozást diákoknak az Arany János Általános Iskola Széchenyi Tagintézménye jóvoltából. A kisdiákok Lajkó Ágnes pedagógus közreműködésével hallhattak a barlangrajzoktól a kódexeken át az újságírás és készítés rejtelmeiről. A gyermekkönyvtári interaktív beszélgetés egy meglepetéssel folytatódott. Sebestyén István a MAJSA INFÓ szerkesztőjének meghívására a helyi nyomdában bemutatót kaptunk az újságírás szerkesztésétől a nyomdába kerülésig. Mindenki örömére friss és ropogós lapot is kaptunk az újság egyik lapszámát –emlékbe. Köszönjük az élményt!

2016. 10. 04. (kedd)

„ZÖLDELŐ DIVAT” – öko divatbemutató és viselkedéskultúra volt a témája a napnak. Az idelátogatóknak mini divatbemutatót rögtönöztünk papírokból és falevelekből. Így izgalmasan keveredett a természetes anyag és az újrahasznosíthatóak. Készültek szoknyák, ruhácskák, kiegészítők – még a könyvtári maciknak is. Az őszi napok beköszöntével a falevelek mellett a gesztenyét, diót, mogyorót, kukoricát - ékszereknek és kiegészítő dísztárgyaknak felhasználtuk.  Magunk is elcsodálkoztunk mennyi kincset rejt az élő természet, s milyen gyönyörű színeket, hangulatokat varázsol mindennapjainkba. TERMÉSZETesen a költőket, írókat is megihlette az ősz. Íme:

Csoóri Sándor: Dióbél bácsi

Ki lakik a dióhéjban?
Nem lakhat ott bárki,
Csak Dióbél bácsi.
Ha rácsapsz, a dióhéjra
Kinyílik a csontkapuja
és cammogva előmászik,
Vén Dióbél bácsi-
Csak a szádat
Tátsd ki!

A rendezvénysorozat 2. napjára készítettük el a Zöld Polcot, itt kaptak helyet a könyvtár állományában levő - újrahasznosítással, természetes anyagokból készült kézimunkákkal, biotermesztéssel, környezetvédelemmel, egészséges táplálkozással, természetes kozmetikai szerekkel, háztartási anyagokkal, gyógynövényekkel foglalkozó - felnőtt és gyermekkönyvek. A polcon Tóth-Müller Márta és Györffy Gabriella könyvtárosok saját készítésű, olvasásnépszerűsítő könyvszobrokkal és kreatív munkákkal teremtettek őszi hangulatot.

A kedd délelőtt az egészséges életmód jegyében zajlott. Programkínálatunkkal minden korosztályt igyekeztünk megszólítani. Gasztronet programunkban kisiskolásokkal utaztunk a finom és egészséges ételek birodalmába. Beszélgettünk általuk kedvelt és kevésbé kedvelt ételekről, otthoni főzési szokásokról, kedvenc anyuka vagy nagyi receptekről. Természetesen a mai világban már a gyerekek életéhez is hozzátartozik az internet, így az ott fellelhető, általuk is könnyedén elkészíthető receptekkel ismerkedhettek meg, illetve hasznos oldalakkal, ahonnan ők maguk is elleshetnek ötleteket. Interaktív prezentációs játékunkban a gyerekek a tudásukat is próbára tehették ismert és kevésbé ismert zöldségekkel, gyümölcsökkel, felhasználási módjukkal. Természetesen mind emellett nem maradhatott el a könyvajánló sem, hiszen a netes gasztronómia mellett a könyvtár is tartogat színes, gyerekek számára is érdekes könyveket a konyhaművészet világából.

A nap folyamán a kiskunmajsai Természetbarát Klub tagjainak receptjeiből kóstolóval egybekötött kiállítást rendeztünk. Sok bevált régi recept került elő nagyanyáink konyhájából. Kóstolhattunk görhét, krumplikását, almás süteményeket, krémest, különleges szilvalekvárt, még egy kiváló tojásos tízórait is elfogyaszthattunk. A rendezvény vendégei voltak az Idősek Klubja tagjai, akik jó étvággyal fogyasztották el a finomságokat. Sok elfeledett étel receptjét osztották meg egymással, ilyen volt például a csípős musttal készült Herőce: 1 kis pohár tejföl, kb. 1 dl csípős must, pici só, cukor, 1 tojás, liszt, amennyit felvesz, pihentetjük a tésztát, nyújtjuk és derelyevágóval szeleteljük, bő zsiradékban kisütjük. Jó étvágyat!

Egész héten „csipesz-kiállítás” volt látható könyvtárunkban. A nyári táborok hangulatából és jeleneteiből válogattunk össze. A programsorozat egyik kedvence volt , hiszen az olvasóink felismerték az unokáikat illetve gyermekeiket . A rendezvényeken résztvevő gyerekek pedig saját magukat , barátaikat , szomszéd pajtásaikat láthatták viszont . A sok humoros pillanatkép a héten is megelevenedett :)  a könyvtár polcai könyvei között !

2016. 10. 05. (szerda)

A Nagy Könyves beavatás: Kedvenc könyveimet ajánlom –címmel ajánlottunk meséket, verseket, szépirodalmat, ismeretterjesztő könyveket kicsiknek és nagyoknak. Olvasónk által pedig beavatást kaptunk – nekik –melyik könyv-miért tetszett! A képeken Molnár Erika pedagógus közreműködésével az Arany János Általános Iskola Széchenyi István Tagintézményének tanulói láthatók, ahogy a könyvek rejtelmeiről beszélgetnek –mint KÖLYÖKOLVASÓ - k :)

Játékos Totó – helyismereti gyűjteményünkből. A gyerekek nagyon szeretnek játszani, vetélkedni. Ezt a játékosságot használtuk fel ebben a témakörben. Fontosnak véljük, hogy helyismereti gyűjteményünket illetve annak tartalmát már kisiskolás korban megismertessük –életkornak megfelelően – minden korcsoporttal. Ennek egyik legjobb helyszíne a könyvtár. Kézbe vehető, lapozgatható és a helyismerettől a hagyományokig – átöleli azt az ismeretanyagot – amit illik tudni arról ahol élünk: - elődeinktől –napjainkig. Vagy éppen kortárs szerzők munkáit az alkotástól a betűvetésig. A helytörténettől – a történelemig. Holló Katalin pedagógus és diákjai az Arany János Általános Iskola Széchenyi István Tagintézményéből látogattak el és vetélkedtek egy jót könyvtárunkban.

„Fogj kezet ezzel a verssel”: újabb találkozás Simai Mihállyal

A József Attila-díjas költő megígérte, hogy ha megjelenik új kötete, ismét eljön hozzánk. Most ott folytattuk, ahol tavaly abbahagytuk: néhányunknak már akkor jutott a Végtelen vonzásban c. kötet nyitóverséből, most pedig mindenkit a széken várt fénymásolt, dedikált lapon. S hogy ez a vers – ahogy az est többi verse is - örök emlékként szólhasson bennünk, teljesítve küldetését:

„tudd: benne vagy ebben a versben

tudd: te magad vagy a vers bennem

tudd, hogy nem is lehetne lennem

ha te nem lennél verssé bennem

arról ismét Kerpits Miklós gondoskodott,  hogy hogyan, azt a költőnél jobban senki nem tudná megfogalmazni: „minden kiemelésre ráérzett, amire gondoltam”. De megszámolhattuk volna a sok kézfogást is…

A beszélgetést Paál Zsolt, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa vezette le, kérdéseivel átívelve az alkotói pálya egészét. A gyerekkor hangulatát Szabó Vivien, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákja „idézte meg”.

Mit adott hozzá ez az est az előző kettőhöz?

Még több természetességet:

A kérdésre, hogy hogyan tudott Medgyesegyháza után szegedivé válni, így válaszolt a költő: ez természetes volt. Ahogy pedagógusból újságíróvá válni is az volt. S a háborús gyerekkort élménygazdagként megélni is az volt. Nem meglepő, hogy a „katedra vagy szerkesztőség?” kérdésre csak egy válasz lehet: a VERS.

Még több humort:

Baka István történetének tanulsága: „Soha nem kell becsinálni, de ha egy gyerek csinálja, még szerencsét is hozhat.” (Baka István költő szegedi útján hirtelen kellett egy ismerős, akinél tisztába lehet tenni a legifjabb családtagot – a „véletlen” 20 évi közös munkát hozott.)

Mély gondolatokat 1956-ról:

1956. november 3-án „Költő, most kell szólanod” címmel a békéscsabai Független Újságban jelent meg verse, ami új kötetében az … és Magyarország talpraállt! címet viseli. A Bárka folyóirat legújabb száma pedig Fekete Pálnak, az 1956 után meghurcolt békéscsabai pedagóguskollégának tiszteleg Simai Mihály Töredék ’56 novemberéből (Fekete Pálnak) c. versével (is).

Még több bölcs gondolatot:

ha felnőtteknek jó irodalmat, gyerekeknek csak még jobb irodalmat szabad adni.

mindannyian egy hatalmas lélek vagyunk a törékeny test rabságában.

Tiszta rím

Mostanában Isten rímtechnikája

bűvöl el

A tiszta rímek és az asszonáncok.

Tudom én, a sor/s/végnek rímelni kell,

s most épp itt, a sor/s/om végén állok.

Uram! kellene még egy isteni jel!

Leírtam tízezer

rímet, de most … most nem tudom, segíts:

mi rímeljen

– mivel…?

Egy óriási bókot:

„Hogy igazán interpretált Simai-verselőadást hallhassak, Majsára kellett jönnöm… Háromszor.”

2016. 10. 06. (csütörtök)

Múltidéző: Települési értéktár bemutató

A kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár meghívására 2016. október 8-án, egy rendkívüli interaktív, fiataloknak szóló tanóra keretében Vendégünk volt Tóth Viktor, a kiskunmajsai Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Városunk és kistérsége szakmai értékfeltáró kutatómunkával összegyűjtötte, rendszerezte a Hungarikum mozgalom elvei szerint kincseit. Az értékfeltárás folyamatos, s talán elmondhatjuk végtelen munka, hiszen az élet hajdani, s újabb és újabb kincseit feltárni örök és befejezhetetlen tevékenységet jelent.

Országunk világhíres értékei – a teljesség igénye nélkül:

Agrár- és élelmiszergazdaság: Alföldi kamillavirág, Csabai kolbász, Fröccs, téliszalámi, akácméz

Egészség és életmód: „Béres-csepp”, Hévízi-tó, Magyar Védőnői Szolgálat

Épített környezet: feldolgozás alatt

Ipari és műszaki megoldások: Neumann János és életműve, Zsolnay-porcelán

Sport: Puskás Ferenc és életműve

Természeti Környezet: Aggteleki-karszt és Szlovák karszt barlangjai, Kaptárkövek

Turizmus és vendéglátás: Bajai halászlé, Gundel Károly gasztronómia és vendéglátói öröksége, Gundel étterem, Karcagi birkapörkölt

A Kiskunmajsai kistérség kincseinek bemutatásáról, néhány pont –szintén a teljesség igénye nélkül ad sokszínű képet:

Gyümölcs és virágkertészet agrár- és élelmiszergazdaság

Kata tészta agrár- és élelmiszergazdaság Kiskunmajsa

Patyi Fagyi agrár- és élelmiszergazdaság

Zöldség és virágkertészet - Fúrús kertészet agrár- és élelmiszergazdaság

A Kovács-család pónifogathajtó eredményei egészség és életmód

Horgászat egészség és életmód

Hunor Vadásztársaság egészség és életmód

Lovasnap egészség és életmód

Majsai Kiskun Huszár Bandérium egészség és életmód

Nyargaló Lovas Hagyományőrző Egyesület

Tabajdi Ábel Fogathajtás egészség és életmód

56-os Kápolna épített környezet

56-os Múzeum épített környezet

A Kiskunmajsai I. világháborús emlékmű épített környezet

Kiskboldogasszony Római Katolikus Templom épített környezet

Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény épített környezet

Községháza a börtönnel épített környezet

Mayossa - Szállás emlékmű épített környezet

Napsugaras házorom épített környezet

Nepomuki Szent János szobra épített környezet

Szódagyártás Kiskunmajsán ipari és műszaki megoldások

Kiskunmajsa Vadkerti Tóth Benő bőrdíszműves ipari és műszaki megoldások

Kiskunmajsa 56-os Tábor kulturális örökség

Kiskunmajsa Bodor Miklós kulturális örökség

Fészek Színjátszó Egyesület kulturális örökség

Főtéri Sokadalom kulturális örökség Kiskunmajsa Helytörténet kulturális örökség

Honismereti tábor kulturális örökség

Ifjúsági Fúvószenekar kulturális örökség

Imakönyv Gyűjtemény kulturális örökség

Kiskunmajsai Ütőegyüttes kulturális örökség

Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény kulturális örökség

Kiskunmajsa Lurkó Tánctábor kulturális örökség

Mayossa Hagyományőrző Egyesület kulturális örökség

Paizs Éva kulturális örökség

Városi Könyvtár kulturális örökség Kiskunmajsa

Zsidótemető kulturális örökség

Árvalányhaj természeti környezet

Bodoglári buckák természeti környezet

Kiskunmajsa Tartós szegfű természeti környezet

Gyógyvíz - Gyógyhely turizmus és vendéglátás

Kiskunmajsai Üdülőfalu a Rózsakerttel turizmus és vendéglátás

Lópofa Csárda turizmus és vendéglátás

Kiskunmajsa Sipos - Kert turizmus és vendéglátás

A sor, kincseink, értékeink végtelenek … fedezzük fel, csodáljuk meg, értékeljük mindannyit!

Kiskunmajsa köztéri szobrai és emléktáblái

Paskuj Iván „A kiskunmajsai élő emlékezet” előadássorozat folytatásaként a fenti címmel tartott vetítettképes előadást könyvtárunkban. A több, mint 200 fotóval illusztrált virtuális sétán megnézhettük Kiskunmajsa köztéri szobrait és emléktábláit, sok érdekességet megtudhattunk történetükről, sőt néhány olyan archív felvételt is láthattunk, amelyen ma már nem létező szobrok és emléktáblák voltak láthatóak. Az előadás egyházi és világi bontásban ismertette a szobrokat, emlékjeleket, ill. földrajzi elkülönültség szerint az Üdülőfalu és az 56-os Múzeum környékének alkotásait. Az előadó az időrendre is figyelt, hiszen Kiskunmajsa legrégibb szobrától, a Nepomuki Szent János  szobortól jutottunk el a nemrég megnyitott Hungarikum sétányig. A népes közönség sok tagja magára ismerhetett a régi fényképeken, hiszen sok közülük az avatási ünnepségeken készült. Köszönjük a Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár és a közönség nevében is Paskuj Iván körültekintő, magas színvonalú előadását. Örülünk, hogy minden évben az Országos Könyvtári Napokhoz csatlakozva osztja meg Kiskunmajsa helytörténeti kincseit az érdeklődőkkel. Reméljük, nemsokára előadásának anyaga nyomtatásban is megjelenik!

2016. 10. 07. (péntek)

„Mindenkiben ott az érték”: virtuális képes lapozgató a könyvtár vendégeiről: helyi szellemi értékeink

Pócsik Olga-festőművész, tanár

Juhász Eszter –néptáncos, népdalénekes

Kelcz Dávid- hangszerpedagógus, költő, dalénekes, gitáros

Természetbarát - Klub –énekkar

Tőzsér István Martin-diák, rendező, színész

Tabajdi Ábel, Tabajdi Bence, Kovács Roland Fogathajtó magyar, Európa –és világbajnokok

Kálmán Anita-pedagógus, énekes

Kézműves Egyesület,

Járási Prózamondó verseny győztesei korosztályonként

Fészek Színjátszó Egyesület

… közül válogathatnak és nézelődhetnek. További nosztalgiautazásra ajánljuk honlapunkat és közösségi oldalunkat! Kellemes időutazást!

Az idei Országos Könyvtári Napok keretében összegyűjtöttük a Városi Könyvtár legjeit, az „érmesekből” és legtöbbet kölcsönző olvasóink kedvenc könyveiből kiállítást rendeztünk be. A „legek” „könyvszalagot” is kaptak.

A Mozdulj ki! – program célja, hogy felhívjuk a figyelmet a könyvtárak szabadidő hasznos eltöltésének helyszínére. Olvasni, folyóiratokat lapozgatni, rendezvényekre járni, internetezni, baráti találkozókat összehozni egy jó könyv felett. A vers és mesemondóversenyek, vetélkedők, gyermekfoglalkozások mellett a kis családosok is találnak kedvükre valót. A babairodalomban, baba-mamatalálkozók, kismamatorna, babamasszázs vagy éppen a jóga a könyvtárban is szóba került. Ahogy a szellemnek és léleknek is jár a táplálék –úgy a testnek is. Ebben igyekszünk ajánlókkal kedveskedni szakirodalommal és segítő könyveinkkel. Induló TestKultúra és ÉletMódi sorozatunkban pedig belevágunk a Jóga a könyvtárban és az egészséges olvasó programjainkba – közkívánatra. A Mozdulj ki! – találkozó jól sikerült és megmozdult valami az emberekben: az igény és lehetőség!

Mozduljunk ki komfortzónánkból és legyünk nyitottak, befogadóak: testnek, szellemnek, léleknek –harmóniában önmagunkkal és a világgal!

2016. 10. 08. (szombat)

Irodalmi meglepetések címmel, családosoknak és játékos kedvű gyerekeknek szerveztünk szabadtéri nyomkereső játékot. a könyvtár zöld övezetében elrejtett meglepetések megtalálása irodalmi kérdéseken át. A felhívás és játékos kedv megvolt – csak az őszi eső mosta el a kis versenyzőket. Eszterke a kis hősünk és édesanyja a zord idő ellenére is belátogatott a játékra! A fotó a könyvtár albumába került a nyeremények pedig a kicsi kezekbe :)

Fotók a programokról:

2016.10.03 (hétfő)

thumb hiruladjuk2016 4 thumb hiruladjuk2016 5 thumb hiruladjuk2016 6

thumb hiruladjuk2016 7 thumb hiruladjuk2016 8 thumb hiruladjuk2016 9

 2016. 10. 04. (kedd)

thumb osszefogas2016 4 thumb osszefogas2016 5 thumb osszefogas2016 6

thumb osszefogas2016 7 thumb osszefogas2016 8  thumb osszefogas2016 11

thumb osszefogas2016 13 thumb osszefogas2016 14 thumb osszefogas2016 16

 2016. 10. 05. (szerda)

thumb osszefogas2016 22 thumb osszefogas2016 23 thumb osszefogas2016 24

thumb osszefogas2016 25 thumb osszefogas2016 26 thumb osszefogas2016 27

thumb osszefogas2016 28 thumb osszefogas2016 29 thumb osszefogas2016 33

thumb osszefogas2016 34 thumb osszefogas2016 35 thumb osszefogas2016 36

thumb osszefogas2016 37 thumb osszefogas2016 38 thumb osszefogas2016 39

2016. 10. 06. (csütörtök)

thumb osszefogas2016 40 thumb osszefogas2016 41 thumb osszefogas2016 42

thumb osszefogas2016 43 thumb osszefogas2016 44 thumb osszefogas2016 45

thumb osszefogas2016 46 thumb osszefogas2016 47 thumb osszefogas2016 51

2016. 10. 07. (péntek) és 2016. 10. 08. (szombat)

thumb osszefogas2016 52 thumb osszefogas2016 53 thumb osszefogas2016 54

thumb osszefogas2016 55 thumb osszefogas2016 56 thumb osszefogas2016 57

 thumb osszefogas2016 58 thumb osszefogas2016 59 thumb osszefogas2016 60

 
 
 
 
left direction
right direction
Juhász Anna -irodalmár, kult.manager, Tallér Edina- író, újságíró, Gerner Csaba- színművész, rendező, Kovács Áron -énekes, műsorvezető2023
prof. dr. Bagdy Emőke- klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 2023
Pál Feri atya 2023
Terbe Ármin- holisztikus testnevelő-edző, dr. Tóth Tibor címzetes főorvos 2023
Szivárvány Bábcsoport 2023
Mózer Attila - vegyészmérnök, egyetemi kutatótanár 2023
Sebestyén István - újságíró, lelkész 2023
Molnár Anita - Paprika Molnár Malom tulajdonosa 2023
Palásti Károly - mesterpedagógus, irodalmár 2023
Szalay-Berzeviczy Attila - egyetemi szakközgazdász 2022
Nahimi Péter történész, Fodor Ferenc főmuzeológus 2022
Mosolyra Hangolók - 2022